Opgevoerde bromfiets vernietigd

Minister Netelenbos (Verkeer) wil strenger optreden tegen mensen die rijden op een opgevoerde bromfiets of scooter. Het voertuig van iemand die tweemaal door de politie wegens dit vergrijp wordt aangehouden zal worden vernietigd.

Netelenbos schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Netelenbos zei tevens te schrijven uit naam van haar collega's Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken). Om de controle te verbeteren werken Netelenbos en haar ambtenaren aan een systeem voor registratie en kentekening van brom- en snorfietsen. Er zal pas een kenteken worden verstrekt als vaststaat dat het voertuig voldoet aan de constructiesnelheid.

Mocht blijken dat het voertuig vervolgens toch te snel gaat, dan zal het kenteken in beslag worden genomen. De eigenaar moet er dan opnieuw een zien te verwerven. ,,Indien blijkt dat hetzelfde voertuig daarna wederom niet voldoet aan de constructiesnelheid, zal het zonder pardon in beslag worden genomen en vernietigd'', zo schrijft Netelenbos.

De minister voelt niets voor een suggestie van Kamerlid Stellingwerf (RPF) om een maximumsnelheid van 50 km/uur in te voeren voor bromfietsen, omdat volgens haar de verkeersveiligheid daardoor gevaar zou lopen. Nu geldt binnen de bebouwde kom nog een maximumsnelheid van 30 km/uur en daarbuiten van 40 km/uur.

Met de invoering van kentekens van brom- en snorfietsen kan er effectiever door de politie worden gecontroleerd op snelheid. Uit berekeningen blijkt dat dat jaarlijks 11 verkeerdoden en 362 gewonden zal schelen.