Mr. Market lacht in zijn vuistje

Als hebzucht te zeer triomfeert neemt Mr. Market wraak en vaak op een manier die niemand had voorspeld. Dit jaar dreigde aanvankelijk dat de beurzen in Amerika en West-Europa hevig verlies zouden lijden door de gebarsten zeepbel van sommige internetfondsen en daarbij het afzwakken van de economische groei. Nu lijkt het er weer meer op dat Mr. Market een langdurige pauze heeft verordonneerd. Sinds het begin van dit jaar hebben de belangrijke aandelen-indices per saldo haast nauwelijks bewogen. Zo'n zijwaartse beweging na de spectaculaire opmars van de beurzen sinds 1995 kan beleggers in de verleiding brengen om steeds vaker van positie te wisselen en virtuoos van te voren te anticiperen op de volgende KPN die beleggers teleurstelt of Philips die ze blij maakt. Heel veel research over lange jaren laat echter zien dat beleggers gemiddeld veel beter af zijn door te spreiden via fondsen en daarna de beleggingen maar sporadisch te veranderen. Als beleggers kriebels krijgen van een richtingloze markt en uit ongeduld extremer gaan speculeren lacht cruel Mr. Market in zijn vuistje.