Ministers: koers euro is te laag

De ministers van Financiën van het euro gebied hebben hard afstand genomen van de Duitse bondskanselier Schröder. ,,Een sterke euro is in het belang van het eurogebied'', aldus een verklaring van de ministers.

Schröder zei afgelopen maandag dat een zwakke euro geen probleem is, maar juist `goed is voor de export'.

De verklaring werd gisteren voorgelezen door de Franse minister Fabius. Hij deed als voorzitter van een informele bijeenkomst van de ministers een nieuwe poging om de financiële markten te overtuigen dat zij de euro onderwaarderen.

De euro stond afgelopen week onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook gisteren daalde de koers verder. Een euro kost nu ongeveer 86,6 dollarcent. Anders gezegd: een dollar kost meer dan 2,50 gulden.

Fabius zei dat de ministers van Financiën het erover eens zijn dat de economische groei in het euro gebied fors blijft. Hervormingen op fiscaal gebied en bij de arbeidsmarkt en toenemende concurrentie zijn volgens hem goed op gang gekomen. De ministers van Financiën besloten dat zij de noodzakelijke structurele hervormingen willen stimuleren om de mogelijkheden voor groei in het euro gebied te laten toenemen.

De Europese Centrale Bank (ECB) verzekert dat de huidige economische groei zonder inflatoire effecten zal blijven. De ministers van Financiën en de ECB hebben in de verklaring hun gezamenlijke zorg uitgesproken dat de huidige koers van de euro niet de sterke economische basis van het euro gebied weergeeft.

Over de mogelijkheid van interventies om de koers van de euro te ondersteunen zei Fabius dat dit een instrument is dat ieder ogenblik beschikbaar is. Hij zei dat de ministers van Financiën van het euro gebied analyses maken en met de ECB praten, maar dat het besluit om te interveniëren uiteindelijk alleen een zaak van de ECB is. Een vice-president van de ECB, Christian Noyer, wilde slechts reageren door te bevestigen dat ,,interventies een instrument zijn ieder ogenblik beschikbaar is''.

De ministers van Financiën zouden vandaag praten over de huidige olieprijs. Volgens Fabius kan het nuttig zijn om politieke stappen te ondernemen bij de Opec, de organisatie van olieproducerende landen. Hij sprak zijn ,,ernstige zorg'' uit over de hoge olieprijs.

De Nederlandse minister Zalm zei gisteravond te verwachten dat de bijeenkomst van alle ministers van Financiën van de Europese Unie morgen zal besluiten om bij de Opec, die een topbijeenkomst houdt in Wenen, aan te dringen op verhoging van de productie.