Merckx opnieuw in bezit van werelduurrecord

De Belgische wielerlegende Eddy Merckx is met 49,431 km opnieuw de houder van het werelduurrecord geworden. Door een aanpassing van de regels door de Internationale Wielerunie (UCI) wordt het op 25 oktober 1972 in Mexico Stad gereden record aangemerkt als het geldende record.

De UCI ging over tot de herziening van de regels om het populaire nummer nieuw leven in te blazen. De regels opgenomen in het Charter van Lugano maken het nagenoeg onmogelijk het huidige record te breken, aldus de UCI. Het record dat de Britse renner Chris Boardman reed op 6 september 1996 blijft bestaan maar valt nu in de nieuwe categorie `UCI beste uurprestatie'. In Manchester legde de renner op een hypermoderne fiets in een uur 56,375 kilometer af. Het record van Merckx kan alleen officieel aangevallen worden als het materiaal gelijk is aan dat van Merckx en van tevoren door de UCI gekeurd en in orde bevonden is.