Loodgieters 2

Minister van Boxtel meent dat het bedrijfsleven `vooral goedgeschoolden wil die zo achter de computer kunnen' en dat in relatie tot de vermeende behoefte aan immigranten (Opiniepagina, 26 augustus). De minister kan dat niet letterlijk bedoelen, de behoefte aan dat soort opgeleiden is maar een fractie van de totale vraag.

Er is een schreeuwend tekort aan vaklui, mensen die met hun handen willen werken. En wat bieden we ze? Opleidingen die er vooral op gericht zijn theoretische kennis te vergaren. De vakopleidingen zijn via ambachtsschool LTS, VBO en het tot mislukken gedoemde VMBO, steeds vak-armoediger geworden. Vakgerichte vaardigheden zijn alleen maar bereikbaar als je je door een soort mavo heen worstelt. Bepaalde politieke groeperingen vonden en vinden nog steeds dat gelijke kansen voor iedereen alléén mogelijk zijn als algemene ontwikkelingvakken een onevenredig groot deel uitmaken van het lespakket. Jongelui met een praktische aanleg zijn daar weinig in geïnteresseerd, erger: ze halen het niveau niet.

Successen met partiële praktijkopleidingen wijzen erop dat het anders moet. Voor bijvoorbeeld een goede lasser, loodgieter of timmerman (niet te krijgen) heb je geen computerkennis nodig. In de jaren zestig werden lassers uit bijvoorbeeld Algerije en Turkije gehaald, prima vaklui. De les is: stop met het VMBO-gedoe en ga meer op de ambachtsschool-toer.