Kok bezorgd over Molukse dreigementen

Premier Kok noemt het ,,zorgelijk'' dat in Molukse kringen openlijk wordt gedreigd met geweld. Het landelijk parket van het openbaar ministerie is een onderzoek begonnen naar mogelijke voorbereidingen van terroristische aanslagen.

Volgens Kok doet het kabinet ,,wat het kan om aandacht te vragen voor de Molukse zaak''. Hij reageerde hiermee op een vraaggesprek dat deze krant gisteren had met woordvoerder Paul Patty van de Vrije Molukse Jongeren. Patty noemde daarin Koks oproep in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan de Indonesische regering om geweld op Timor en de Molukken te voorkomen ,,een zoethoudertje'' en wil dat het kabinet meer doet. Patty dreigde met molotovcocktails, bommen en acties tegen Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) persoonlijk.

Kok zei niet te weten hoe ernstig hij de dreigementen moet nemen. ,,Ik mag hopen dat men het niet meent, al besteden we aan dit soort uitspraken uiteraard aandacht.'' De premier onderstreepte dat ,,de aankondiging van geweld zelden bijdraagt aan wederzijds begrip''. ,,Wij doen en zullen doen wat we in redelijkheid kunnen doen. Dat is geen zoethoudertje.'' Kok zei ,,met kracht en klem'' aandacht te vragen voor de gewelddadigheden in Indonesië: ,,In Europees verband. In onze contacten met Indonesië. En nu dan ook in het hoogste internationale politieke forum, de Verenigde Naties.''

Het openbaar ministerie neemt de dreigementen van Patty serieus en stelt een onderzoek in dat onder leiding staat van de landelijke terreur-officier van justitie. ,,Het kan zijn dat mensen een noodkreet slaken'', aldus een woordvoerder van het landelijk parket, ,,maar het kan ook zo zijn dat ze uitlatingen doen terwijl er ook al voldoende voorbereidingen zijn getroffen om de dreigementen in praktijk te brengen.''

Formeel worden er geen mededelingen gedaan over eventuele extra veiligheidsmaatregelen. Een woordvoerder van de politie Haaglanden zegt dat de beveiliging ,,in ieder geval niet minder'' is geworden. ,,De bedreigingen zijn wel van een bijzondere aard en de emoties lopen hoog op. Er hoeven maar een paar mensen te zijn die gekke dingen doen'', aldus de politie.

WOEDE: pagina 2