Jo Coenen wordt Rijksbouwmeester

De Maastrichtse architect en stedenbouwkundige Jo Coenen (50) wordt per 1 november de nieuwe Rijksbouwmeester. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Coenen volgt de Rotterdamse architect en stedenbouwkundige Wytze Patijn op, die directeur wordt – naast Ashok Bhalotra – van het bureau Kuiper Compagnons in Rotterdam.

De Rijksbouwmeester wordt geacht de kwaliteit te bewaken van de architectuur van nieuwe rijksgebouwen, bijvoorbeeld van alle gevangenissen. De benoeming, die voor een periode van vijf jaar voor 32 uur in de week geldt, is een zaak van het voltallige kabinet.

Coenen verklaarde gisteravond `content' te zijn met de benoeming. ,,Ik zie een belangrijke rol voor de overheid bij grote bouwprojecten. Die worden door het grote aantal participanten steeds ingewikkelder en hebben de neiging zich te veel binnenskamers af te spelen. Het rijk moet zich daar veel meer mee bemoeien.''

De benoeming van Coenen is opmerkelijk, omdat hij niet in de vertrouwde Hollandse traditie van het modernisme werkt. Hij komt oorspronkelijk uit Eindhoven en heeft zijn inspiratie vooral uit het zuiden gehaald. Een van zijn leermeesters was de architect Luigi Snozzi uit het Zwitserse kanton Ticino. Tot de bekendste ontwerpen van Jo Coenen behoort het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Hij is ook stedenbouwkundig supervisor van het Sphinx Céramique-terrein in Maastricht. Hij is hoogleraar geweest aan de technische universiteiten van Karlsruhe, Aken, Lausanne en Eindhoven.