Italiaanse bridgers op ruime voorsprong

In de finale van de Bridge Olympiade in Maastricht heeft Italië gisteren een ruime voorspong genomen op Polen. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Op een aantal spellen schoten de wedstrijdpunten heen en weer. Polen kon lange tijd het hoge niveau van zijn tegenstander bijbenen, maar moest op een aantal manches toch punten inleveren.

Met name Lorenzo Lauria en Alfredo Versace verbaasden vriend en vijand met opmerkelijk ingenieus afspel. Te ingenieus naar de mening van de Polen. Zij begrepen niet waarom Lauria afzag van een normale vijftig procent kans en met succes koos voor eentje met maar elf procent kans.

Slachtoffer was Piotr Tuszynski die op die manier een bijna zekere downslag als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Geëmotioneerd verklaarde de Pool dat hij voortaan zijn kaarten alleen nog maar vlak tegen zijn borst zal vasthouden.

De Polen dienden een officieel protest in tegen Lauria's aanpak. Of ze daarmee iets mee opschieten valt nog maar te bezien. Lauria is een technisch begaafde speler en zijn argumenten zijn nog niet gehoord.

De discussies over het bewuste spel waren nog niet verstomd of Alfredo Versace zag een controversiële speelwijze op een ander spel beloond met de manchepremie. De twee landen spelen vandaag hun laatste 32 handen.

De titel bij de vrouwen ging naar de Verenigde Staten. In een eenzijdige finale gaven de Amerikaanse formaties hun Canadese tegenstanders duidelijk bridgeles.

De Amerikaansen mannen, die een dag eerder door Polen waren afgestraft, veroverden de bronzen medaille door Engeland met groot gemak te verslaan.

Bij de vrouwen ging het brons naar Duitsland.