Hollands Dagboek: Bert Bakker

D66'er Bert Bakker haalde deze week alle journaals en alle kranten als voorzitter van de Tweede-Kamercommissie die onderzoek deed naar de Nederlandse deelname aan vredesmissies. Maar er bleef ook tijd over om `de PvdA te sarren'. Bakker (42) heeft een vrouw, Ingrid, en vier kinderen.

Woensdag 30 augustus

Wakker met het nieuws dat Lars (6) gisteren succesvol was op zwemles. Hij mag naar het diepe. De vakantie is echt voorbij. Stephanie (14) en Michelle (12) gaan weer naar school – 2 Havo en de brugklas. Lars leert schrijven, en Juliëtte (8) kent alle provincies en hoofdsteden. Politiek is zo relatief.

Commissie om half tien. We brainstormen over de persconferentie. Dan overleg met voorlichters Jos Jochems en Rob Franssen – het aantal aanvragen voor interviews en voorgesprekken groeit.

Elf uur: overleg met de drie fractievoorlichters, vooral de internetplannen. (Te) Langzaam maar zeker worden we interactief. Vandaag is mijn webdomein www.bertbakker.net geregistreerd. Het nl-domein is al bezet door de uitgever. We bespreken ideetjes voor de site. Lunch in Nieuwspoort met het Algemeen Dagblad – bijpraten na de vakantie. 's Middags gesprekje met Gijsbert van Es en Egbert Kalse van NRC Handelsblad. Onderwerp: de miljardenmeevallers, en de wanverhouding tussen de stijgende welvaart en de armoede in de publieke sector. Die begint bizar te worden. De Zalmnorm zit ons echt dwars: als de werknemers bij Philips meer gaan verdienen, gaat dat automatisch ten koste van onderwijs en gezondheidszorg. Beetje PvdA sarren ook – Melkert en de zijnen praten wel over betere arbeidsvoorwaarden, maar wachten op 2002 en 2003. Ik zal ze voorhouden dat we kansen laten liggen, als we nu het ijzer niet smeden. De sociaal-democraten haten het als wij ze links passeren.

Jan Hoedeman van de Volkskrant belt. Volgens hem heeft de VVD ,,het weer eens niet kunnen laten'' en een voorbehoud gemaakt bij het rapport. Hij gaat dat morgen in de krant schrijven. Het kan een truc zijn (mijn reactie peilen), maar ik kan het risico niet lopen dat die discussie ontstaat, terwijl het niet waar is. Ik raad Jan dus af om het op te schrijven.

Donderdag

De Volkskrant opent met de conclusies van de commissie. Die suggestie wordt althans gewekt, maar ik zie dat ze niet echt over stukken beschikken. Wel hebben ze iemand gesproken die iets heeft gehoord of gezien. Onwillekeurig denk ik aan Joop Vissers' Volkskrantballade.

Ik bel griffier Tim de Lange om hem te vragen met onderzoekers Theo van Toor en André Elbrink precies te willen nagaan wat er wel en niet klopt. Daarna Peter Rehwinkel om mijn reactie te bespreken. Het Journaal meldt dat de Volkskrant over onze ,,bevindingen en aanbevelingen'' beschikt. Toch goed dat men even belt.

We spreken af dat ik zal proberen te voorkomen dat andere media de Volkskrant nababbelen – sommige dingen herken ik, andere ook niet. Nee, geen details – wacht op maandag. Het lukt aardig, maar het kost me de dag.

Lars en Juliëtte kunnen niet naar school, want er is brand geweest. De nieuwbouw zou morgen worden opgeleverd, maar brandstichters bederven de pret. Zelfs SBS maakt er in Hart van Nederland melding van. Misselijk. Het blijkt dat Lars' lokaal helemaal is uitgebrand, weg Batman-etui uit Frankrijk. Wie doet zoiets?

Om zes uur wekelijks politiek overleg met de ministers op VWS. Het eten en de wijn zijn voortreffelijk, evenals de rest van de vergadering. De ministers zijn tevreden over de begrotingsbesprekingen. Fractievoorzitter Thom, die het overleg voorzit, doet uit de doeken hoe de fractie heeft gekozen in de discussie over de bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De regeling moet worden beperkt, anders zal de fractie tegen de wet stemmen. Landbouwminister Laurens-Jan wekt niet de indruk het al te erg te vinden, integendeel.

Vrijdag

Om acht uur Europarlementariër Lousewies ophalen op het Noordeinde. Samen naar Doorn voor een inleiding voor een D66-congres met jongeren uit Oost-Europa. Als ik iets leuk vind is het dit. Zolang ze op de Balkan verkeren is het wantrouwen groot, maar is men in Nederland, dan overheerst de vriendschap tussen Bosniërs, Kroaten en Serven. Lunch met Peter Jelgersma in Den Haag. Hij is dé expert op het gebied van kabel, telecommunicatie en media-infrastructuur. We praten lang over deze onderwerpen, onder meer om een debat over mediaconcentraties voor te bereiden. Een paar uur bijpraten met Peter bespaart maanden dossierstudie.

Peter Rehwinkel vertelt dat Trouw een portret (en zelfs een tekening) van me heeft gepubliceerd, vooruitlopend op maandag. `Tien dingen tegelijk' karakteriseert het artikel. Aardig gezien, ik voel me vaak het meest in mijn element als ik van alles tegelijk doe.

Ondertussen belt politiek adviseur Mieke Ansems van Grotestedenminister Roger van Boxtel, om me een hart onder de riem te steken. Ze is in korte tijd uitgegroeid tot een rolmodel voor alle politiek adviseurs op en rond het Binnenhof.

Terug in Den Haag houd ik me bezig met de lokale en regionale omroep. Het kabinet weigert om mijn voorstellen voor een betere financiering ook in 2001 door te zetten. Zalm maakt er een gewoonte van de Kamer te negeren. Kan hij dat nog twee jaar volhouden?

De NRC opent met de begroting: D66 wil miljard extra. Het bedrag slaat op de gemiste uitgavenruimte door de hogere ambtenarensalarissen. Ferd Crone (PvdA-woordvoerder) heeft de leukste reactie: D66 is te vroeg, maar straks willen wij meer.

Ik wil vroeg naar huis, maar dan belt Jeroen Pauw. Hij heeft samen met een hacker het thuisbankieren bij ABN Amro gekraakt, is nu onderweg naar Dé Bank, en wil daarna langskomen voor een reactie. Ik blijf. Pauw komt om negen uur. Ik sta perplex van de reportage en reageer verontrust, wil ook dat het kabinet haast maakt met expertise om op internet te rechercheren. Internet is te belangrijk om het vertrouwen erin te laten bederven door een blunderende bank of een trage overheid. Laat thuis – alweer een avond gemist, maar Ingrid is uit. Ze heeft gelijk, ik ben te weinig thuis.

Zaterdag

Ik blader door de statenbijbel die Kamerleden hebben gekregen van gereformeerd gelovigen die verontrust zijn over het homohuwelijk. Ben het zeer met ze oneens maar toch blij met het geschrift. Er is geen betere bron voor onze Nederlandse taal dan de Statenvertaling uit de 17de eeuw. Zoveel mooier dan de latere versies.

Met Juliëtte en Lars ga ik langs de snoepwinkel om de begeerde lichtgevende lollies te kopen. In de boekhandel kopen we een MaanRoosVis-boek, voor Lars, om toch te oefenen nu de school een week dicht is.

Zondag

Naar het Binnenhof – geen betere plaats en tijd als je echt moet werken. Ik denk na over de persconferentie en de tv- en radio-optredens. 's Avonds langs de videotheek – eindelijk The Sixth Sense zien. Steef en Mick pakken hun koffers voor hun werkkamp en hengelen naar zakgeld. Ze zeuren al maanden om een mobieltje, maar nog houd ik stand. RTL 4 zendt Hackers uit, de documentaire van Jeroen Pauw. Veel commotie. Ik zet de wekker op vijf uur.

Maandag

Wakker om half zes. Wie heeft dit bedacht? Om zeven uur op het Binnenhof om de eerste persexemplaren uit te reiken. Daarna de embargo-interviews, het eerst met de GPD. Kan mijn moeder in Almelo het ook lezen. Radio 1 komt langs voor de eerste quotes.

Om 11.30 briefing voor collega-Kamerleden. Ik beschouw het als generale repetitie voor de pers. Broodjes met commissie en staf. Er is spanning, maar ik word met de minuut rustiger.

Om 13.00 uur breekt het moment aan. De Oude Zaal zit meer dan vol met verslaggevers, fotografen en cameramensen. Jeltje van Nieuwenhoven ontvangt het eerste exemplaar. De persconferentie gaat goed, maar de meeste verslaggevers zijn nog niet verder gekomen dan de bevindingen en aanbevelingen. Ik focus mijn blik steeds op mijn medewerkster Margreet Veen, die telkens op precies het goede moment vertrouwenwekkend knikt. Toch gek hoe een mens dat nodig heeft.

Journaal, RTL en SBS doen elk hun stand-ups, daarna Businessnieuws en de Wegener-kranten. AVRO's Journalistenforum, EO-talkradio, Twee Vandaag, Netwerk en Nova.

Ik voel me verkouden worden en hoop dat ik Ferry Mingelen nog uitzit zonder zakdoeken. Ferry blijkt bladzijde 208 van het rapport te hebben gevonden: het kabinet heeft in oktober 1995 de coalitie getracht af te houden van een parlementaire enquête naar Srebrenica.

Met Margreet zak ik af naar Schlemmer voor een paar biertjes. Thuis kijk ik naar mezelf in Netwerk, het journaal en SBS.

Dinsdag

Trouw, de Volkskrant en AD zijn positief. Alleen De Telegraaf noemt het rapport `overbodig'. Premier Kok zegt in reactie op ons voorstel om de Kamer eerder in te lichten dat `de wereld niet altijd op Nederland kan wachten'. Dat is waar, maar meestal liggen er maanden tussen het moment waarop het kabinet op weg gaat naar een vredesmissie en het inlichten van de Kamer. Aardig punt voor het debat.

Fractie om half elf. Thom begint met warme woorden voor het optreden van gisteren. Hoe meer mensen ik hoor, hoe meer gerustgesteld ik raak. Het is onmogelijk om je eigen optreden te beoordelen. De e-mail stroomt vol met positieve reacties. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje spreek ik de meeste commissieleden. Ook zij zijn tevreden. Nu pas voel ik me opgelucht.

De griep zet door, maar de VARA wil nog opnames voor het mediaprogramma De Leugen Regeert. Vlug naar huis.

Woensdag 6 september

Anet Bleich vindt me in de Volkskrant best een aardige man, maar het rapport noemt ze de zoveelste Srebrenica-doofpot. Ik voel me niet aangesproken, de gang van zaken ter plaatse was en is niet het onderwerp van ons onderzoek. Volgend jaar komt het NIOD. Ik ben het met haar eens dat nog veel prangende vragen onbeantwoord zijn. En net als zij wil ik weten waarom Defensie ons nooit de dagboeken van kolonel Brantz ter beschikking heeft gesteld. Er blijft werk voor de commissie.

Jet en Lars kunnen weer naar school – een noodlokaal. Ik besluit thuis te blijven. Collega Jan van Walsem zal de mediaconcentraties moeten overnemen. Ik schrijf met moeite zijn tekst, dan terug naar bed – uitzieken. De woensdag is nu al voorbij.