Geen reactie op protest veteranen van Tsjernobyl

Een groep van vijftig bestrijders van de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 houdt al meer dan een maand een plein bezet in een Zuid-Russische provinciestad. Zij protesteren tegen het uitblijven van toegezegde extra financiële ondersteuning door de Russische overheid. Daardoor zijn de aan uiteenlopende ziekten lijdende rampbestrijders niet in staat hun noodzakelijke medicijnen aan te schaffen.

De betogers verblijven sinds 27 juli in een tentenkamp op een plein in het centrum van de stad Sjachtie. Om extra aandacht op hun actie te richten hebben ze onlangs ook getracht een aantal stropoppen van president Poetin en andere politici in brand te steken. De plaatselijke politie maakte hieraan echter een voortijdig einde.

De betogers werden in 1986 ingezet om de gevolgen van het ongeluk in een van de reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl te bestrijden. Ze waren echter niet op de hoogte van de grote gevaren die dit met zich meebracht vanwege de radioactieve straling die bij het ongeluk was vrijgekomen.

Terwijl een aantal al vrij snel na de ramp overleed, zijn veel anderen in de loop van de jaren gaan lijden aan ongeneeslijke ziekten.

Mensen die hebben meegewerkt aan de bestrijding van de ramp in Tsjernobyl hebben in Rusland, althans op papier, een speciale wettelijke status. Zij krijgen uitkeringen van 300 tot 5000 roebel per maand (25 tot 450 gulden), afhankelijk van de tijd die zij in de stralingszone hebben doorgebracht.

De vijftig veteranen die nu hun protestactie houden, zeggen sinds januari 1999 deze uitkeringen niet meer te hebben ontvangen. Viktor Boetsajev, de leider van de actie, zegt dat de betogers eerder ,,sterven dan dat we opgeven.''

In drie andere steden in Zuid-Rusland hebben vergelijkbare, kleinere acties plaats. In Rostov aan de Don zitten 38 veteranen van de oorlog in Tsjetsjenië al weken in een bus voor het gebouw van de lokale militaire autoriteiten. Zij zeggen nooit het geld te hebben ontvangen dat hen is toegezegd voor dienst aan het front. De ex-militairen komen uit Siberië en hebben geen geld voor de reis naar huis.

De plaatselijke autoriteiten hebben zich vooralsnog alleen bekommerd om aspecten van openbare orde. Regering noch parlement in Moskou hebben laten merken van het protest op de hoogte te zijn.