GEBAKKEN BLOEMKOOL

Trek het blad weg van de bloemkool en snijd het vrijkomende deel van de stronk weg. Snijd de rozetten voorzichtig los. Voor dit bijgerecht wordt uitgegaan van 350 tot 400 gram schone bloemkoolrozetten. Kook de rozetten bijtgaar in ruim kokend en gezouten water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Halveer de rozetten horizontaal (zoals een kadetje) zodat ze hun vorm behouden maar minder dik zijn. Laat de boter smelten in een zeer ruime bakpan met dikke bodem en bak hierin de bloemkool op een halfhoog vuur aan weerszijden goudgeel; precies zoals schijfjes aardappel gebakken worden maar minder krokant. Draai dan het vuur iets lager en strooi een eetlepel paneermeel en de helft van de peterselie over de bloemkool. Bak de rozetten 3 minuten, draai ze om en bestrooi ze met de resterende paneermeel en peterselie. Bak de bloemkool nu verder maar draai hem zo nu en dan om totdat de rozetten goudbruin zijn en een lichtkrokant korstje hebben gekregen. Bestrooi ze vlak voor het serveren met de parmigiano en bak de geraspte kaas nog even heel kort mee om de geur los te maken.

Een variant op dit bijgerecht wordt verkregen door de parmigiano achterwege te laten en samen met de peterselie een kleine teen knoflook – ontveld, overlangs gehalveerd en ontdaan van de eventueel aanwezige groene kern – fijn te snijden zodat een geurig strooisel wordt verkregen. Weer een andere variant is het paneren van de plakjes gekookte bloemkool. Klop daartoe twee eieren los, roer er zout en versgemalen zwarte peper door, wentel de plakjes bloemkool door het eierstruif en vervolgens luchtigjes door het paneermeel. Het is wel lekker het losgeklopte ei te verrijken met wat geraspte parmigiano; wees in dat geval echter wel voorzichtig met het zouten van het eierstruif aangezien de parmigiano zijn eigen zout meebrengt. Enfin, over bloemkool zijn we nog lang niet uitgepraat. En gelukkig maar want het is nog steeds een zeer gewilde groente in Nederland.