Explosie in China eist 100 levens

Een ,,catastrofale explosie'' heeft volgens de autoriteiten vrijdagavond in de Chinese stad Urumqi rond honderd mensen het leven gekost.

Een voertuig geladen met te vernietigen explosieven ontplofte plotseling in een buitenwijk van de stad, aldus het persbureau Xinhua. Daardoor raakten ook twintig andere voertuigen en huizen in de omgeving beschadigd.

Het persbureau gaf geen preciese informatie over het aantal doden. Ook hoeveel gewonden er zijn gevallen is vooralsnog onbekend, behalve dat het er ,,een aantal''zijn.

Urumqi is de hoofdstad van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. Het gebied is al een tiental jaren toneel van spanningen tussen een moslimmeerderheid en een minderheid van Chinezen.

De moslims zijn van oorsprong Turkstalige Oeigoeren en hun rivalen zijn etnische Han-Chinezen.

De Chinese autoriteiten hebben steeds hard opgetreden tegen rivaliserende groepen. In juli werden drie mannen geëxecuteerd die betrokken zouden zijn bij een ,,reactionaire moslimoraganisatie''. Zij zouden betrapt zijn bij het maken van bommen.

De politie heeft over de oorzaak van de ontploffing van gisteren alleen bekend gemaakt dat het gaat om explosieven die op weg waren naar een plaats waar ze vernietigd zouden worden. Om half acht 's avonds lokale tijd kwamen zij door nog onbekende oorzaak tot ontploffing.

In de regio, die dunbevolkt is, zijn veel Chinese militaire en nucleaire bases.