Europlatform hoeft geen vervroegde uitgave biljetten

De kans op een vervroegde verspreiding van eurobiljetten is erg klein. Dit zei voorzitter K. van Dijkhuizen van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro gisteren, na een bijeenkomst van het Forum. Volgens het Forum is er echter geen reden tot ongerustheid, omdat al na kerstmis volgend jaar pinautomaten voornamelijk briefjes van 25 gulden zullen spugen. De vraag naar wisselgeld wordt hierdoor automatisch veel kleiner.

Donderdag wist de Tweede Kamer minister Zalm (Financiën) er nog toe aan te zetten zich tijdens de Europese ministertop in Versailles hard te maken voor een vervroegde verspreiding van eurobiljetten. Zalm doet dit echter met de grootst mogelijke moeite, gaf hij te kennen.

De roep om vervroegde verspreiding komt van banken en detailhandel. Zij vrezen voor een enorme verstopping van het geldverkeer, als op 1 januari 2002 de euro wordt ingevoerd in het chartale betalingsverkeer.

Binnen het forum, waarin werkgevers, werknemers, consumenten, de financiële sector en de overheid vertegenwoordigd zijn, ligt met name de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) nog steeds dwars. Deze wil per se al halverwege december 2001 kunnen beschikken over eurobiljetten. Ook is de raad bang dat bedrijven met immense hoeveelheden wisselgeld komen te zitten, hetgeen de kans op overvallen aanzienlijk doet toenemen.

Het Nationaal Forum en ook De Nederlandsche Bank (DNB), vertegenwoordigd in het platform, zeggen dat het huidige scenario, biljetten uitgeven vanaf 1 januari, geen problemen zal opleveren. Vanaf 17 december volgend jaar kunnen consumenten bij banken een pakket kopen met 32 euromunten, ter waarde van 25 gulden. Bedrijven kunnen wel euromunten bestellen, die vervolgens aan de deur worden afgeleverd.

Dijkhuizen van het Nationale Forum verwijt het bedrijfsleven daarentegen een matte houding. Veel bedrijven zouden nog steeds een instelling hebben dat het op 31 december `allemaal wel goed komt'. Maar bedrijven die al voorbereidingen hebben getroffen, worden met veel meer haken en ogen geconfronteerd dan zij verwachtten. De organisatie MKB Nederland zegt dezelfde houding te constateren.