Eitje

Vandaag worden de laatste spellen gespeeld in Maastricht. Het Nederlandse bridge staat weer met beide benen op de grond. De mannen haalden volgens verwachting de volgende ronde (van zestien), maar moesten daarna hun meerdere erkennen in IJsland. Logisch, want het aantal wedstrijdspelers op het eiland is ongeveer twee keer zo groot als in Nederland (1000 tegen 500). In dat licht bezien valt de kleine nederlaag van (94-107) best mee. Voor de goede orde, de Nederlandse bridgebond telt een kleine honderdduizend leden, maar slechts een fractie (half procent) speelt op landelijk niveau.

De Nederlandse vrouwen deden het net iets beter. De wereldkampioenen kwamen een ronde verder, maar stootten in de kwartfinale hun neus tegen de Verenigde Staten. Nederland was een ronde eerder, tegen Israel, al in grote problemen geraakt. Slechts dankzij een fantastisch groot slem, uitgeboden door Bep Vriend en Marijke van der Pas, overleefde ons land deze wedstrijd. Het spel wil ik u uiteraard niet onthouden:

West gever

Allen kw.

♠ 10

♡ 10 6

♦ B 10 9 8 7 4

♣ H V 10 2

♠ H B 9 7

♠ A V 6 3

♡ A H 4

♡ V 9 8 7 2

♦ H 6 2

♦ A 5

♣ A 6 5

♣ 9 7

♠ 8 5 4 2

♡ B 5 3

♦ V 3

♣ B 8 4 3

West

Noord

Oost

Zuid

V.d. Pas

Vriend

1♣

pas

1♡

pas

2SA

pas

3♠

pas

4♦

pas

5♦

pas

5♡

pas

6♡

pas

7♠

pas

pas

pas

Het 2SA rebid gaf een gebalanceerde hand aan met 18 of 19 punten; 3♠ was een vijfkaart harten en een vierkaartschoppen; 4♦ stelde schoppen vast als troefkleur; 5♦ en 5♡ waren controlebiedingen. De sleutel vormde 6♡.

Met dit expertbod deed Bep Vriend een groot slem poging. Met de relevante platen in harten mocht partner zeven bieden. In schoppen natuurlijk, want OW hadden goed door dat er in de 4-4 fit dertien slagen klaar lagen en in de 5-3 maar twaalf.

Het spelen is een eitje. Na klaverenstart trek je twee keer troef (eindigend in oost), sla je ♦A en ♦H en troef je een derde ruiten met een hoge troef. Daarna trek je de troeven en als de hartens lopen, claim je dertien slagen. Het spel leverde 17 imps op omdat de tegenstander op de andere tafel niet verder kwam dan de manche. Het groot slem was trouwens door bijna ieder ander land gemist.

En spannend spel uit de kwartfinale:

Noord gever

Niem. kw.

♠ 3

♡ 10

♦ H 9 7 6 3

♣ A H 10 8 7 2

♠ B 9 4 2

♠ A H V 8

♡ H V 6 5

♡ A 9

♦ A V

♦ 8 5 4 2

♣ B 9 5

♣ 6 4 3

♠ 10 7 6 5

♡ B 8 7 4 3 2

♦ B 10

♣ V

In de gesloten kamer bood Amerika 5♣, dat door Bep Vriend en Marijke van der Pas gedoubleerd twee down werd gespeeld. Open zat Shawn Quinn voor Amerika als oost in 4♠. Anneke Simons startte als zuid met haar secce vrouw. Noord, Jet Pasman, liet die kaart houden, want zij wilde een ruitenswitch. Het contract lijkt nu onmaakbaar: troeven 4-1 en ♦H fout was te veel van het goede. Quinn, die noord beide lage kleuren had horen bieden, speelde het spel echter af met glazen kaarten. Zij nam ♦A en speelde een keer troef. Vervolgens incasseerde ze drie hoge hartens. In de hand verdween een klavertje en de vierde harten troefde ze met de acht. Hierna ging ze met ruiten van slag, maar de verdediging kon niet meer verhinderen dat de leider tien slagen ging maken.

    • Jan van Cleeff