CDA-fractie moet stemgedrag verantwoorden

De leden van de CDA-fractie in de Tweede Kamer moeten volgende week expliciet toestemming vragen aan fractievoorzitter De Hoop Scheffer om vóór het zogeheten homohuwelijk te stemmen. De Hoop Scheffer heeft dit zijn fractie meegedeeld.

Het CDA is tegen het homohuwelijk en de daarbij horende mogelijkheid voor getrouwde homoparen om (Nederlandse) kinderen te adopteren, zo bleek afgelopen week tijdens het debat daarover bij monde van CDA-woordvoerster Ross-Van Dorp. Fractieleden kunnen zich beroepen op hun geweten als zij menen af te moeten wijken van de fractielijn, maar dan dienen zij zich, aldus De Hoop Scheffer, eerst bij hem te vervoegen. ,,Ze moeten dan formeel mijn toestemming krijgen.''

De fractievoorzitter zei gisteren zo'n gesprek ,,niet met een onwrikbaar nee'' in te zullen gaan. Hij vindt dat zijn fractieleden in principe ruimte moeten hebben hun geweten te volgen, maar zegt een dergelijk gesprek te willen voeren omdat fractieleden niet zomaar mogen afwijken van het verkiezingsprogramma van de partij.

Tot dusver lijken ten minste vier CDA-leden te gaan stemmen voor de twee wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek die het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht en adoptie door personen van hetzelfde geslacht mogelijk moeten maken. Het Kamerlid Wijn heeft eerder publiekelijk bekend gemaakt dat hij er een andere mening op nahoudt dan zijn fractie en gesteld dat hij daarom al bij zijn kandidatuur een voorbehoud heeft gemaakt. Voorts zouden mevrouw Verburg, mevrouw Dankers en mevrouw Eisses-Timmerman voor de wetsontwerpen willen stemmen. Ook mevrouw Visser-Van Doorn zou positief tegenover het homohuwelijk staan.