Angst drukt koersen op Wall Street en Nasdaq

De effectenbeurzen in de Verenigde Staten waren gisteren somber gestemd. De Dow-Jonesindex met de belangrijkste fondsen op Wall Street sloot 0,3 procent (39 punten) lager op 11.221 punten. De Nasdaq, waar veel technologiefondsen zijn genoteerd, verloor 2,9 procent (120 punten) en sloot op 3.978 punten.

Belangrijkste oorzaak van de daling was angst bij beleggers voor een vertraging van de economische groei en voor de invloed van de hoge olieprijzen op de resultaten van bedrijven. Ook grepen beleggers een aantal winstwaarschuwingen van grote bedrijven als Dupont aan om hun aandelen te verkopen en de winsten te incasseren van de recente koersstijgingen.

Ook gisteren kwam een aantal bedrijven met waarschuwingen over tegenvallers in het derde kwartaal. De belangrijkste was TWR, een producent van auto-onderdelen, die meteen een koersval van 10 procent beleefde, al bleef het koersverlies uiteindelijk beperkt tot ruim 3 procent.

De meeste koersdalingen vielen in de technologiesector. ,,Wat er nu gebeurt is dat een vertraging van de groei van de economie in de waardering voor de bedrijven sluipt'', zei analist Chris Dickerson van Global Market Strategists. ,,Maar er ontbreekt ook een richting. De ene dag is het de blue chips (de grote, traditionele fondsen), de andere dag de technologie. Als er een sector in beweging komt, wil iedereen voor een paar dagen meedoen om een beetje winst te maken.''