Werkhuisje Wim Kan naar theater in Den Bosch

Het werkhuisje van Wim Kan, dat met sloop bedreigd werd, is donderdagavond door de huidige eigenaar, J. Hilverda, geschonken aan het Koningstheater in 's-Hertogenbosch. Hilverda kocht onlangs de grond van het huis waar cabaretier Wim Kan en zijn echtgenote Corry Vonk woonden en wilde het huis laten slopen. NRC Handelsblad berichtte afgelopen week uitvoerig over de dreigende teloorgang van het huisje, dat als een monument van het Nederlandse cabaret kan worden beschouwd.

Nadat prominente en onbekende Nederlanders hadden aangeboden het tuinhuisje te verplaatsen naar hun achtertuin, dakterras of binnenplaats, stelde het Koningstheater voor het huisje een publieksfunctie te geven en het als monument op zijn terrein te plaatsen. Paul van Vliet, Herman van Veen, Youp van 't Hek, Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten steunden het plan. Het Koningstheater is een nieuw, maar prominent kleinkunsttheater met zo'n 150 cabaret- en muziekvoorstellingen per jaar. Bovendien heeft het een kleinkunstopleiding in huis, waar jongeren een professionele opleiding kunnen volgen tot theatermaker. Het theater is gevestigd in een voormalige kazerne met grote binnenplaatsen, waardoor er weinig gevaar is voor vernieling van het huisje van Kan.