Vuurwerk rond World Online blijft nog uit

Vanmorgen had een koersklapper moeten opleveren voor World Online, maar het aandeel bleef steken op een winst van ruim 10 procent - halverwege de overnamepremie die overnemer Tiscali biedt.

Groot beleggersenthousiasme over de overgang van World Online naar het Italiaanse Tiscali bleef vanmorgen uit. De geteisterde internetprovider steeg wel zo'n 10 procent in waarde op 17,40 euro, maar handelaren denken niet dat WOL doorstoot naar de 20 euro die Tiscali voor een aandeel World Online biedt.

Italiaanse beleggers raakten ook niet in vuur en vlam over Tiscali's nieuwste aanwinst. Positief is men over de verbeterde kaspositie van de Sardijnse internetaanbieder, nu Tiscali de hand heeft weten te leggen op het geld dat WOL met de beursintroductie binnenkreeg. Voor het overige is het afwachten. Tiscali steeg op de beurs van Milaan voorzichtig naar een plus van ruim 4 procent op 47,80 euro.

World Online zorgde in de ochtend voor de enige opwinding op een overigens slappe dag. De AEX-index zakte na een bemoedigende start 4,67 procent weg op 690,23 punten.

Dit weekeinde vinden twee belangrijke politieke ontmeotingen plaats, en de beurshandel was niet in de stemming om risico's te nemen. Vanavond en morgen ontmoeten de ministers van Financiën van de Europese Unie elkaar informeel in Versailles, en de verzwakkende euro zal daar onderwerp van gesprek zijn. Zondag vergaderen de leden van OPEC in Wenen, en hun besluit om al dan niet de productie van olie op te schroeven is cruciaal voor de ontwikkeling van de sterk gestegen olieprijs.

Het Damrak bleef dan ook rustig. UPC benadrukte dat de plaatsing van ruim vier miljoen aandelen maandagavond door de zakenbank Morgan Stanley geen zaak van het concern zelf is. Het betrof hier een bij-effect van de overname door UPC vorig jaar van het Zweedse Stjärn-TV van EQT. EQT werd voor een deel betaald in met een financieringsinstrument dat een jaar later kon worden omgezet in aandelen UPC. EQT verkocht de aandelen UPC vervolgens via Morgan Stanley. UPC steeg vanmorgen overigens met 2,0 procent.

Bij de andere hoofdfondsen was het overwegend dubbeltjeswerk. Aan de verliezerskant bevond zich ABN Amro. De bank daalde 2,73 procent op 27,47 euro na geruchten dat ING massaal aandelen ABN Amro, sommigen spraken van 29 miljoen stuks, op de markt had gegooid. Aan het eind van de ochtend bleek dat nogal mee te vallen. Niet meer dan 2,5 miljoen aandelen waren van eigenaar verwisseld.

Akzo Nobel moest ook inleveren, 1,6 procent op 48,46 euro. De Arnhemse multinational leed onder de winstwaarschuwing van de Amerikaanse chemiereus Dupont. Beleggers vonden verder dat Ahold te veel heeft betaald voor de Spaanse supermarktketen Superdiplo. De Zaanse 'retailer' leverde 0,88 procent in op 31,38 euro.