Ullrich uit Vuelta met oog op Spelen

Jan Ullrich heeft gisteren na de twaalfde etappe de Ronde van Spanje verlaten. De Duitse renner van de Telekom-ploeg wil zich optimaal gaan voorbereiden op de Olympische Spelen in Sydney. ,,Als ik de Ronde van Spanje uitrijd, zou dat mijn vorm voor Sydney nadelig beïnvloeden'', verklaarde Ullrich zijn vertrek uit de Vuelta.

De Duitse titelhouder stond in het algemeen klassement op de vierde plaats, met een achterstand van 2.33 minuten op de Spaanse leider Angel Casero. Ullrich rijdt in Sydney zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Op beide onderdelen behoort hij tot de favorieten.

De etappe van gisteren in de buurt van Zaragozza werd gewonnen door Alessandro Petacchi. De Italiaan was na 132 kilometer de snelste in de eindsprint. Zijn landgenoot Giovanni Lombardi werd tweede. Het was al de vierde keer dat Lombardi net naast de dagprijs greep.

,,Ik zie de tweede plaats van vandaag helemaal niet als een nederlaag, want ik heb echt alles gegeven in de sprint'', zei de ploeggenoot van Ullrich na afloop. Drie knechten van de Telekom-ploeg hielpen Lombardi aanvankelijk in het zadel voor de eindfase van de wedstrijd. Vanaf dat moment ontbeerde de Italiaan verdere steun. Een schrale troost voor hem is zijn koppositie in het sprintersklassement.

De rit rond Zaragoza was na twee zware Pyreneeën-etappes en de daaropvolgende rustdag niet van een zwaar gehalte. Op eenderde van de wedstrijd vormde zich een kopgroep van acht renners, die er niet in slaagde definitief weg te geraken van het peloton. Dat viel in de slotfase nog uiteen in drie groepen, waarbij de favorieten voor de eindzege in de Vuelta zich verzamelden in de voorste gelederen. De Nederlander Remco van der Ven eindigde als zevende.

Aan de kop van de rangschikking veranderde niets. De Spanjaard Angel Casero (Festina) blijft eerste, gevolgd door zijn landgenoten Roberto Heras (Kelme) en Igor Gonzales de Galdeano (Vitalicio). Door zijn vertrek uit de Vuelta is Ullrich weggevallen uit het algemeen klassement.