Uitgevers aarzelen over internetboek

Nederlandse uitgevers schrikken nog terug voor de productie van digitale boeken. De commerciële toekomst van boeken die eerst of uitsluitend op internet verschijnen is te onzeker om er op korte termijn veel geld in te investeren. Dat blijkt uit een rondgang langs grote uitgevers, die deze week hun aanbod voor het nieuwe seizoen presenteerden.

Daarmee blijven de uitgevers achter bij wat op dit terrein in het buitenland gebeurt. In de Verenigde Staten raakte de uitgeverswereld deze zomer in de greep van een vermeende digitale `revolutie' in het boekwezen, nadat schrijver Stephen King erin slaagde om zonder tussenkomst van een uitgever 100.000 exemplaren van zijn nieuwste werk direct via internet te verkopen. Softwarebedrijf Microsoft lanceerde het programma `Reader', waarmee `e-boeken' gelezen kunnen worden. De internetboekhandel barnesandnoble.com verkoopt inmiddels duizenden elektronische titels. Vorige week sloot ook marktleider amazon.com een overeenkomst met Microsoft. Overigens blijft de verkoop van `e-books' voorlopig nog achter bij de investeringen.

De Nederlandse uitgevers kunnen zich geen grote financiële risico's veroorloven door de relatief kleine winstmarges. Vanaf volgende maand kunnen bezoekers op de website van uitgeverij Vassallucci wel dagelijks volgen hoe Stephan Sanders een roman schrijft. Ze kunnen hem ook adviseren welke wending zijn verhaal moet nemen.

UITGEVERIJ: pagina 31, Boeken