Sport

In sommige delen van de wereld is het een sport om op verkeersborden te schieten. Nergens wordt die sport met zoveel toewijding beoefend als in Alaska. Ik heb daar ooit uren rondgereden zonder één bord tegen te komen dat nog intact was. Stuk voor stuk waren ze doorzeefd met kogels. Maar ook de Australiërs mogen hun buksen en jachtgeweren graag op verkeersborden leegschieten. Mijn schatting is dat in New England, het mooiste deel van New South Wales, een op de vijf verkeersborden het slachtoffer is geworden van zinloos geweld. Het is een sport die vooral door dronken jongeren wordt beoefend. Ze schieten vanaf het dak van een auto of vanuit de achterbak van een pick-up. Favoriete doelwitten zijn snelheidsborden en plaatsaanduidingen. Borden die waarschuwen voor overstekende kangoeroes worden opmerkelijk genoeg ontzien. Misschien komt dat omdat je, met een vergunning, in het echt op kangoeroes mag jagen. Die bewegen, en dat is natuurlijk nog leuker.