Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Exclusief interview met de Surinaamse president Ronald Venetiaan. Aan bod komen onder meer de `kwestie Bouterse' en de betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Ned.2, 17.29-19.00u.

Nova. Hoe zou de Tweede Kamer eruit zien als er nú verkiezingen zouden worden gehouden? En aandacht voor de `drie wijze mannen' die vandaag een rapport aan de Franse president Chirac aanbieden. Het rapport geeft antwoord op de vraag: hoe nu verder met Oostenrijk? Ned.3, 22.30-22.57u.

PRAATPROGRAMMA

Leven in de brouwerij. Jan-Douwe Kroeske luidt met talkshow vanuit een Amsterdamse kroeg het weekend in. Vandaag over het oranje-gevoel. RTL5, 21.00-22.00u.

Bijker. Nieuw praatprogramma waarin presentator Dirk-Jan Bijker een gast ontvangt uit het zakenleven, politiek of culturele sector. Eerste gast is vredesactivist Mient-Jan Faber. Ned.2, 0.00-0.45u.

AMUSEMENT

Liedjesprogramma van Paul van Vliet. Tv-registratie van het concert dat cabaretier Van Vliet vorig jaar met het Residentie Orkest gaf in Carré. Ned.1, 21.36-22.32u.

DRAMA

De mensen van de alarmcentrale. In nieuwe afleveringen aandacht voor de Alarmcentrale in Barcelona. Hulpverleners van het Spaanse steunpunt van de ANWB vangen gestrande vakantiegangers op. Ned.1, 22.32-23.02u.

FILMS

.Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, Engeland). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm werd destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Met een onweerstaanbare Alec Guiness. Net5, 20.30-23.25u., met reclame.

Speed 2: Cruise Control (Jan de Bont, 1997, VS). Willem Dafoe verving Dennis Hopper als maniak, Jason Patric nam de plaats in van Keanu Reeves maar Sandra Bullock bleef voor vervolg op De Bonts succesrijke regiedebuut. Voorspelbare actie. Veronica, 21.05-23.20u., onderbroken door reclame.

Kindergarten Cop (Ivan Reitman, 1990, VS). Arnold Schwarzenegger speelt min of meer een mens van vlees en bloed in komische thriller. Politieman gaat under cover als kleuterleider. SBS6, 21.30-23.45u., onderbroken door reclame en nieuws.

Jerry Maguire (Cameron Crowe, 1996, VS). Vehikel voor Tom Cruise is een grondige feelgood movie over de ondergang en wedergeboorte van een moreel ontwaakte sportmakelaar. Film lijkt een promotiefilm voor een beter en eerlijk leven, zonder kapitalistisch succes uit te sluiten. VRT1, 21.50-0.10u.

.Still of the Night (Robert Benton, 1982, VS). Ouderwetse thriller, gemodelleerd naar de film noir uit de jaren veertig, verwijst o.m. naar Rebecca, Spellbound en Vertigo van Hitchcock. Psychiater Roy Scheider onderzoekt de dood van een patiënt, de minnaar van labiele Meryl Streep. RTL4, 23.20-1.00u., met reclame.

Blade / Dao (Hark Tsui, 1995, China). Zie Film-vooraf. Net5, 23.25-1.15u., met reclame.

.Cape Fear (Martin Scorsese, 1991, VS). Scorseses remake van gelijknamige B-film uit 1961 is een met respect voor het genre gemaakte, niet aflatende, gruwelijke nachtmerrie, waarin niemand zonder zonden is. Met Robert De Niro als de door een verwrongen religieus besef gedreven psychopaat, die – eenmaal vrijgelaten – wraak neemt op de man (Nick Nolte) die verantwoordelijk was voor zijn veroordeling. BBC1, 23.30-1.35u.

No Trains, No Planes (Jos Stelling, 1999, Nederland). Stelling glimlacht melancholiek over Hollandse folklore in landerige Cheers-variant. In bruin café vol losers en dromers is nauwelijks sprake van een plot, al is een van de stamgasten van plan de volgende dag zelfmoord te plegen. Ned.3, 23.35-1.17u.

Angel Baby (Michael Rymer, 1995, Australië). Op het Rotterdamse Filmfestival met de publieksprijs bekroond, conventioneel en beetje te lievig drama over de liefde tussen twee jonge schizofrenen. Tegen de zin van bezorgde therapeuten gaan ze samenwonen en stoppen ze met hun medicatie als er een kind op komst is. Neurveus spel van John Lynch en Jacqueline McKenzie. Ned.1, 23.52-1.35u.

The Hard Truth (Kristine Peterson, 1994, VS). Functionele actie-thriller. SBS6, 0.10-1.50u., met reclame.

The Detective (Gordon Douglas, 1968, VS). Goed gemaakte verfilming van Roderick Thorpes bestseller boeit o.m. als doorkijkje in politie-methodiek. Frank Sinatra is een politie-inspecteur die een moord in homo-kringen onderzoekt. BBC1, 1.35-3.25u.

Lady from Louisiana (Bernhard Vorhaus, 1941, VS). Routine-drama. Ona Munson valt voor advocaat John Wayne, die de illegale loterij van haar vader onder handen wil nemen. Morgen, BBC2, 12.15-13.35u., zwart-wit.

Die Prinzessin von St. Wolfgang (Harald Reinl, 1957, West-Duitsland). Heimatfilm. Morgen, ARD, 15.05-16.35u.

.Love Affair (Leo McCarey, 1939, VS). Romantische tragikomedie wordt gerekend tot het beste wat Hollywood in de jaren dertig in dit genre voortbracht. Op transatlantische boottocht opgebloeide romance van Europeaan Charles Boyer en Newyorkse Irene Dunne kampt met misverstanden. Zelfde regisseur maakte 18 jaar later de remake An Affair to Remember (met Cary Grant). Morgen, BBC2, 15.10-16.35u., zwart-wit.

Doctor at Sea (Ralph Thomas, 1955, Engeland). Tweede aflevering van serie dokterskomedies die een ster maakte van de jonge Dirk Bogarde. Morgen, BBC2, 16.35-18.10u.

En nagesynchroniseerd:

Les Bijoutiers du clair de Lune (Roger Vadim, 1957, Frankrijk). ZDF, 0.20-1.50u.; Playing To Win (James A. Contner, 1998, VS). ARD, 0.35-2.00u.