Rusland gaat strijdkrachten verder inkrimpen

Rusland gaat zijn strijdkrachten de komende drie jaar inkrimpen van 1,2 miljoen man nu tot 800.000 man in het jaar 2003. Dat meldde gisteren het Russische militaire persbureau AVN.

Er komt ook een nieuwe commandostructuur. De Strategische Rakettroepen, die het kernarsenaal controleren, zullen gaan vallen onder het commando van de generale staf. Daarmee verliezen ze hun huidige autonome status. Over de toekomst van deze eenheid is binnen het Russische opperbevel lang geruzied tussen minister van Defensie Sergejev (die haar autonomie wilde handhaven) en generaal Kvasjnin, de Russische stafchef.

Het drama met de Russische kernonderzeeër Koersk bracht vorige maand president Poetin tot de belofte, militaire hervormingen – die al jaren op tafel liggen – sneller door te voeren. Poetin wil hogere militaire uitgaven combineren met een kleiner, maar professioneler leger.