Ramsj

Hugo Young: This blessed plot;

Britain and Europe from Churchill to Blair. Gebonden, MacMillan 1998,

van ƒ74,50 voor ƒ29,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

Goed gedocumenteerde studie over de moeizame relatie die Engeland sinds de Tweede Wereldoorlog met `the continent' onderhoudt, toegespitst op de vraag waar Britse politici al meer dan een halve eeuw mee worstelen: is Engeland nou wel of niet een Europees land?

Scherpe analyses, onder meer van de Europese politiek van Margaret Thatcher. De auteur hield voor zijn boek tientallen interviews, ook met buitenlandse politici als Ruud Lubbers, `the Dutch grandmaster of politics, and main architect of Maastricht.'

M.W.J. de Bruijn: Husinghe en de hofstede. Gebonden, Het Spectrum 1994, van ƒ89,25 voor ƒ29,90.

Steven Sterk Utrecht.

`Een institutioneel-geografische studie van de rechtspraak over onroerend goed in de stad Utrecht in de middeleeuwen,' luidt de imposante ondertitel van deze specialistische dissertatie. Het boek richt zich op de uiteenlopende kerkelijke en wereldlijke rechten (waaronder de Omloop van Sint-Marie) die destijds in Utrecht werden toegepast. Alle rechten hadden hun eigen, streng afgebakende territoria die nog steeds, vrijwel ongerept, in de stad zijn terug te vinden. Verzorgd uitgegeven, compleet met twee uitvouwbare stadskaarten.

Attila Csampai: Callas, images of a legend. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang 1996, van ƒ201,75 voor ƒ39,90. Premsela Amsterdam.

Prachtig fotoboek over het leven en (opera)werk van Maria Kalogeropoulos, beter bekend als de prima donna assoluta Maria Callas (1923-1977). Naast persfoto's, foto's van optredens en officiële portretten bevat het boek ook tal van privé-opnamen, onder meer van de scandaleuze boottocht die Callas in 1959 maakte met de Griekse scheepsmagnaat Onassis (met merkwaardig genoeg ook een knorrig kijkende Winston Churchill aan boord). Aan het eind is een veertien pagina's tellende `chronology of stage appearances' opgenomen.

Lawrence Freedman and Efraim Karsh: The Gulf Conflict 1990-1991; Diplomacy and war in the New World Order. Gebonden, Princeton 1993, van ƒ145,- voor ƒ35,-. Roelants Nijmegen.

`This highly readable book will for some time remain the standard work on its subject,' oordeelde een expert destijds (1993) over deze studie, een van de eerste grondige beschrijvingen van de Golfoorlog.

Aandacht zowel voor de politieke aspecten van het conflict als voor de militair-strategische, waarbij de auteurs gebruik maken van diverse `first generation' bronnen.

Ook bij Roelants:

Peace process, American diplomacy and the Arab-Israeli conflict since 1967, van William Quandt, een overzicht van de Amerikaanse diplomatieke en presidentiële (van Johnson tot Bush) bemoeienis met de opeenvolgende conflicten tussen Israël en de Arabische landen. Gebonden, van ƒ120,- voor ƒ29,90.

Alan Hollinghurst: The spell. Gebonden, Viking 1998, van ƒ68,85 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

Harde relatiekomedie die zich afspeelt in een cottage op het Engelse platteland waar vier homoseksuele mannen een leven leiden dat beheerst wordt door seks en het verlangen naar stabiele, blijvende liefde. `Priemende observaties', `wrang op het bittere af', `sardonische humor, waar je mondhoeken pijn van gaan doen,' schreef Bas Heijne over de roman, ook al vond hij dat de auteur – juist dóór die scherpe toon – te ver afstond van zijn personages om die echt invoelbaar tot leven te wekken.

Bij Het Martyrium ligt ook The magician's wife van Brian Moore, het even curieuze als spannende verhaal van een Franse illusionist die door Napoleon III naar Algerije wordt gestuurd om daar, via zijn magische trucs, de bedoeïnen voor de Franse zaak te winnen. Van ƒ66,10 voor ƒ14,95.

Edward O. Wilson: Kijk op de natuur; verhalen van een gepassioneerd bioloog. Paperback, Het Spectrum 1998, van ƒ31,95 voor ƒ9,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Verzameling onderhoudende, goed geschreven essays van Edward O. Wilson, de vooraanstaande Amerikaanse bioloog.

De artikelen – oorspronkelijk gepubliceerd tussen 1975 en 1994 – hebben als gemeenschappelijk thema de relatie tussen de mens en de natuur (door Wilson gedefinieerd als: `dat deel van de wereld waarvan we denken dat het eeuwig is en ons niet nodig heeft'). Mooie verhalen over haaien, slangen, kwallen, paradijsvogels en mieren (Wilsons specialisme), telkens afgewisseld met uitstapjes naar de menselijke samenleving.

G.A. Glas: Volle boel. Gebonden, PTT Museum 1991, van ƒ29,50 voor ƒ9,95. De Slegte.

Langwerpig boekje over `Het straatmeubilair van de PTT temidden van al het andere'. De PTT heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van vormgeving, en ook dit boekje is uitstekend verzorgd, met prachtige foto's van vooral brievenbussen, postzegelautomaten en telefooncellen. Met name het hoofdstukje over de telefooncellen is leuk, omdat die straks door de mobiele telefoon grotendeels zullen verdwijnen.