Op Komst

A.Th. van Deursen: Maurits van Nassau. De winnaar die faalde. Bert Bakker. December.

Van Deursen, emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, over het leven van Maurits, stadhouder van Holland en Zeeland van 1584 tot 1625. Van Deursen ziet een eenheid in de grillige loopbaan van Maurits: dezelfde eigenschappen die hem succes brachten, deden hem later tekortschieten.

Léon Hansen: Menno ter Braak. 1902-1940. Balans. Oktober.

Langverwachte biografie van Ter Braak, door cultuurhistoricus Léon Hanssen. Het eerste deel behandelt de jonge Ter Braak, van zijn opvoeding in een vrijzinnig-protestants doktersgezin tot 1930, het jaar waarin Het carnaval der burgers verschijnt. Deel twee verschijnt in april 2001.

Kester Freriks: Geheim Indië.

Het leven van Maria Dermoût (1888-1962) Querido. Oktober.

Grote biografie van de Nederlands-Indische romancier Maria Dermoût, schrijfster van onder andere de roman De tienduizend dingen. Met veel citaten uit haar brieven en voor het eerst inzage in haar `Allergeheimste dagboek'.

Ronald Prud'homme van Reine: Schittering en schandaal. Biografie van Maerten en Cornelis Tromp.

De Arbeiderspers. December.

De indrukwekkende carrières van de zeehelden Tromp, vader en zoon, beschreven door de historicus Ronald Prud'homme van Reine die eerder een biografie publiceerde van Michiel de Ruyter (1996).

Jan van der Vegt: A. Roland Holst. Biografie. De Prom. November.

Ook langverwacht: het levensverhaal van Adriaan Roland Holst (1888-1976), de `prins der dichters', die in 1955 de P.C. Hooftprijs ontving.

Koen Hilberdink: `Ik ben een vreemdeling, ik sta apart'. Een biografie van Paul Rodenko (1920-1976). Meulenhoff. November.

Het leven van de dichter, criticus en essayist Paul Rodenko, zoon van een Russische vader en bevriend met Gerrit Achterberg en W.F. Hermans. Koen Hilberdink hoopt op het boek te promoveren.

Mels de Jong: A.M. de Jong. Schrijver. Querido. Februari 2001.

Het leven van de schrijver A.M. de Jong, auteur van onder meer Merijntje Gijzen en Bulletje en Bonestaak, beschreven door zijn neef Mels. Eerste biografie en `terechte hommage', aldus de uitgever, aan een schrijver die in 1943 op last van de SS werd vermoord.

Henne van der Kooy en Justus de Leeuwe: Sarphati. Atlas. Januari 2001.

Biografie van `een van Amsterdams grootste projectontwikkelaars van de negentiende eeuw', door politicoloog Van der Kooy en historicus De Leeuwe.

Marco Daane: De vrijheid nog veroveren. De Arbeiderspers. Maart.

Biografie van Richard Minne (1891-1965). Een van de grote Vlaamse auteurs van de vorige eeuw.

Paul van der Velde: Een Indische liefde. P.J. Veth (1814-1895) en de inburgering van Nederlands-Indië. Balans. Oktober.

Het strijdbare leven van de Indië-kenner Veth, de schrik van conservatief Nederland en `de ontdekker' van Multatuli.