Ontslagen Israel na dood van drie soldaten

In een ongekende interne zuivering heeft de Israelische chef staf, luitenant-generaal Shaul Mofaz, gisteren de commandant van de Westelijke Jordaanoever, brigade-generaal Shlomo Oren, en de commandant van de elite-eenheid Duvdevan uit hun functies ontheven. Generaal Mofaz deed dit nadat een zeer uitvoerig intern onderzoek had bevestigd dat drie soldaten twee weken geleden tijdens een overval op een Palestijns huis waren doodgeschoten door scherpschutters van hun eigen eenheid. Een als zeer gevaarlijk omschreven Palestijnse terrorist, Mahmud Abu Hanud van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, die verantwoordelijk wordt gehouden voor zelfmoordaanslagen in Jeruzalem, wist te ontsnappen. Onder de druk van de publieke opinie had generaal Mofaz geen andere keus dan een diepgaand onderzoek naar het falen van de missie te gelasten en de conclusies openbaar te maken.