OM denkt over beroep in strafzaak Klinkhamer

Het openbaar ministerie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de straf van zes jaar die de rechtbank van Groningen gisteren heeft opgelegd aan schrijver Richard Klinkhamer. Het openbaar ministerie had tien jaar geëist tegen Klinkhamer die zijn vrouw, Hannie Godfrinon, met een breekijzer de schedel heeft ingeslagen.

Na een echtelijke ruzie, negen jaar geleden, doodde Klinkhamer zijn vrouw, begroef haar in de tuin, en gaf haar bij de politie op als vermist. Nadat begin dit jaar haar lijk diep onder het schuurtje werd aangetroffen, bekende hij.

Klinkhamer was gisteren niet bij de uitspraak aanwezig. Tijdens de rechtszitting een paar weken geleden toonde hij berouw en zei elke straf te accepteren. Officier van justitie J. van den Broek eiste tien jaar cel en gelooft niet in de spijtbetuiging van Klinkhamer. Volgens hem toont de schrijver geen enkel medeleven met de nabestaanden, die negen jaar in een wurgende onzekerheid verkeerden. Dit zou naar zijn oordeel een ,,strafverhogende werking'' moeten hebben.

In zijn uitspraak heeft de rechtbank rekening gehouden met het psychiatrisch rapport van het Pieter Baan Centrum dat na een onderzoek constateerde dat Klinkhamer een persoonlijkheidsstoornis heeft die met name te maken heeft met narcistische trekken. Dit wordt volgens de rechtbank veroorzaakt door de ,,zeer instabiele opvoedingssituatie''. Klinkhamer was verscheidene malen door zijn moeder in de steek gelaten.

Tijdens de echtelijke ruzie zei Hannie Godfrinon dat hij `op kon rotten'. Met deze mededeling werd, zo menen het Pieter Baan Centrum en de rechtbank, Klinkhamer op zijn zwakste punt geraakt.

Volgens het Pieter Baan Centrum leidde Klinkhamer tijdens de moord aan ,,een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens'' waardoor de daad hem ,,enigszins in verminderde mate kan worden toegerekend''. De rechtbank in Groningen heeft daarmee, evenals met de leeftijd van Klinkhamer (63), in de strafmaat rekening gehouden.

Klinkhamer en zijn advocaat W. Anker zijn ingenomen met de uitspraak die er waarschijnlijk op neerkomt dat Klinkhamer na aftrek van een halfjaar voorarrest - nog 3,5 jaar in de gevangenis moet doorbrengen.