Olieprijs daalt na uitspraken kroonprins

De olieprijzen op de termijnmarkt in Londen zijn gisteren direct gedaald na verlossende woorden van de Saoedische kroonprins Abdullah over een verruiming met drie procent van de olieproductie door OPEC.

In een gesprek met president Clinton, en marge van de Millenniumvergadering van de Verenigde Naties in New York, zei Abdullah te verwachten dat OPEC dit weekeinde zal besluiten de olieproductie met drie procent op te voeren. Dat zou betekenen dat er zo'n 700.000 vaten olie (159 liter per stuk) extra op de markt komen. Nadat dit nieuws bekend werd daalde de olieprijs direct met 62 dollarcent per vat, tot 33,75 dollar per vat. Vanochtend noteerde de prijs op de olietermijnmarkt in Londen 33,85 dollar per vat.

Saoedi-Arabië is veruit de grootste en invloedrijkste producent binnen OPEC, de Organisatie van (elf) olie-exporterende landen. Andere OPEC-lidstaten verzetten zich nog steeds tegen een extra productieverhoging. De Iraakse olieminister Amer Mohammed Rashid bijvoorbeeld, vroeg gisteren zijn OPEC-collega's de export niet op te voeren omdat ,,er voldoende olie op de markt komt om aan de wereldvraag te voldoen''. Volgens Rashid zou de prijs de laatste maanden slechts zijn opgedreven door speculatie op de termijnmarkten en door de druk die de Amerikaanse regering uitoefent op OPEC.

President Clinton en zijn minister van Energiezaken Bill Richardson hebben herhaaldelijk een beroep gedaan op OPEC – en Saoedi-Arabië in het bijzonder – om de productie te verruimen. De olieprijzen waren verdrievoudigd sinds het laagste niveau in twaalf jaar van 11 dollar werd bereikt in december 1998. Dinsdag werd het hoogste niveau in tien jaar genoteerd: bijna 34,50 dollar voor de Noordzee-olie Brent en woensdag werd in New York voor de toonaangevende oliesoort West Texas Intermediate 34,90 dollar per vat betaald.

Zondag komen de olieministers van de OPEC-lidstaten in Wenen bijeen. Een anonieme bron die goed geïnformeerd was over het gesprek tussen Clinton en Abdullah, gisteren in New York, voorspelde dat Saoedi-Arabië het pleit zal winnen. ,,Iedereen weet dat wij een prijsniveau van zo'n 25 dollar willen. Daar draaien we niet omheen.''