Non-fictie uit de gratie

Nederlandse lezers kopen steeds minder non-fictie boeken. De afgelopen twaalf maanden ging er in Nederland voor 866 miljoen aan boeken over de toonbank, wat betekent dat de boekenmarkt in de tweede helft van de jaren negentig vrijwel onveranderd is gebleven – uitgezonderd een piek in 1997, het jaar van de Montignac-hype. Dat staat in De stand van boeken, het `basisrapport algemene boekenmarkt' dat de stichting Speurwerk heeft gepubliceerd. De verkoop van non-fictie boeken steeg jarenlang, maar drie jaar geleden zette een abrupte daling in. Nu is de omzet in dat segment gedaald tot 339 miljoen gulden, ruim onder het niveau van 1995. Uit het rapport blijkt dat de verkoop van godsdienst- en kookboeken na een forse stijging nu weer daalt. Geschiedenis en de natuur zijn al jaren uit de gratie.

Uit het onderzoek van Speurwerk, de stichting die voor de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak de bewegingen van de Nederlandse boekenmarkt in kaart brengt, blijkt dat John Grisham tot nu toe de grootste bestseller van de eenentwintigste eeuw heeft geschreven: Het testament. Op de lijst met meest verkochte auteurs wordt Grisham gevolgd door Stephen King.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de rol van de klassieke boekhandel geleidelijk meer onder druk komt te staan. Niet alleen neemt het marktaandeel van internetboekhandels per kwartaal iets toe – inmiddels tot een procent van de totale verkoop, maar ook blijkt het mogelijk buiten de boekhandel om een bestseller te lanceren: het derde best verkochte boek (100.000 exemplaren) van de laatste drie maanden, Maarten `t Harts Johann Sebastian Bach, is alleen bij een keten drogisterijen te krijgen.