Munt Equador maakt plaats voor dollar

De nationale munteenheid van Equador, de sucre, moet zondag na 179 jaar plaatsmaken voor de Amerikaanse dollar. De maatregel volgt op de ernstige economische crisis waarin het land zich sinds eind vorig jaar bevindt. Equador kende vorig jaar een inflatie van 61 procent. De jaarlijkse inflatie werd voor dit jaar geschat op 104 procent. De regering hoopt met de introductie van de dollar de economie te stabiliseren en een eind te maken aan de hyperinflatie.

,,Met ingang van 10 september is de dollar de enige munt die bruikbaar is voor transacties'', heeft een woordvoerder van de centrale bank in Quito laten weten. De wisselkoers is vastgesteld op 25.000 sucres voor 1 dollar. 92 procent van de bankbiljetten en 26 procent van de in omloop zijnde munten zijn inmiddels al bij de centrale bank ingeleverd.