Merrill: `geplande beursfusie onwerkbaar'

De Amerikaanse investeringsbank Merrill Lynch heeft gisteren de voorgenomen fusie van de Londense en Frankfurter beurs tot iX verdedigd, hoewel die fusie volgens een uitgelekt intern rapport van dezelfde bank ,,vrijwel onwerkbaar'' zou worden.

De conclusies van het rapport waren extra pijnlijk omdat Merrill Lynch als een van de drijfveren achter de Brits-Duitse fusieplannen geldt en de Londen Stock Exchange (LSE) daarbij formeel adviseert. Merrill Lynch-voorzitter Michael Marks zit bovendien in het LSE-bestuur. ,,We blijven geloven dat de voordelen van de iX veel zwaarder blijven wegen dan kwesties die met de uitvoering te maken hebben'', aldus de bank, die het rapport afdeed als een `intern werkdocument' dat nooit zou zijn goedgekeurd door de top.

Het uitgelekte rapport concludeert onder meer dat de iX ,,exceptioneel duur'' zou zijn in de exploitatie en dat grote problemen zijn te verwachten bij het ineenschuiven van de Duitse en Britse financiële regelgeving, die cruciaal is voor een succesvolle fusie. De samenstellers van het rapport baseren zich daarbij op de Financial Services Authority (FSA), de officiële Britse scheidsrechter van het geld- en effectenverkeer. Hoge FSA-functionarissen zouden de integratie ,,een nachtmerrie'' hebben genoemd.

Het rapport biedt extra munitie aan het groeiend aantal tegenstanders van de fusie, met name kleine en middelgrote bedrijven en LSE-aandeelhouders. De LSE heeft een stemming over de fusie uitgesteld na een vijandig bod door het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen, de eerste van een mogelijk grotere reeks kandidaat kopers. De Deutsche Börse zou volgende week donderdag stemmen over het iX-plan, maar uitstel van de stemming lijkt ook daar steeds waarschijnlijker.