Leer jezelf kennen

Gnothi seauton – ken u zelve – en u wordt een gelukkiger, succesvoller en/of beter mens. Zo makkelijk lijkt het. Maar als je kijkt naar de enorme hoeveelheid technieken die mensen bedacht hebben om zichzelf te leren kennen, moet het verkrijgen van zelfkennis wel een van de moeilijkste dingen ter wereld zijn. Iets waarbij de hulp van lijnen in een hand, de stand van sterren en planeten bij de geboorte, of achtergebleven theeblaadjes in een kopje onmisbaar zijn. Of de hulp van het kleurrijke, onzichtbare energieveld dat iedereen om zich heen zou hebben, de aura, en de chakra's, subtiele energiecentra die er deel van uitmaken.

Anderhalf tot twee uur duurt een Aura/Chakrareading `voor meer inzicht en inspiratie'. In haar Rotterdamse praktijk vertelt therapeute Dorothee Graff dat de chakra's elk voor bepaalde thema's staan, zoals communicatie (het keelchakra) of liefde (het hartchakra). Graff – een mooie jonge vrouw met modieus kort haar en grote ogen die ze tijdens de reading dichthoudt - concentreert zich op het energieveld dat ze om haar cliënt, op de stoel tegenover haar, heen ziet. Af en toe vraagt ze of de bezoekster haar eigen naam een paar keer hardop wil zeggen, opdat ze zich nog beter op haar kan concentreren. Stuk voor stuk bespreekt ze de chakra's van de bezoekster. Het hartchakra, zegt Graff, is voor leken het makkelijkst te voelen: ,,Ook mensen die helemaal niet met new-age bezig zijn, voelen vaak toch een bepaalde energie, een bepaalde tinteling in de buurt van het hart, bijvoorbeeld als ze verliefd zijn. Dat is dan het hartchakra.''

Tijdens de reading fronst Graff regelmatig. Om zich te concentreren speelt ze met een glad paars steentje in haar rechterhand. In haar linkerhand heeft ze een kleine cassetterecorder. Graff neemt alles op wat ze over de aura vertelt; het bandje is bij de kostprijs (honderd gulden) inbegrepen. Sommige mensen schrijven de hele reading later uit, vertelt ze, of maken een tekening van zichzelf met de verschillende kleuren energieën die zij om hen heen waarneemt. ,,Dat helpt hen enórm om zich bewust te worden van hun sterke en zwakke punten.''

,,Je keelchakra is lichtblauw.'' Graff spreekt langzaam, met veel pauzes, maar ze zet steeds als ze zich moet concentreren de recorder af – zo past de hele reading op een D90-bandje. ,,Het ziet er een beetje spiraalachtig uit, de energie gaat naar beneden. En ook naar boven. Hier in het midden is het vrij breed. En het lijkt alsof de kringen van die lichtblauwe energie groter en groter worden. En witte, heel fijne energie gaat daar doorheen. Een heel klein beetje oranje zit er ook bij.''

De kleuren hebben niet altijd dezelfde betekenis, dat verschilt per persoon. In dit geval komt `het thema schrijven' sterk bij haar op – niet verwonderlijk bij een journalist die over aurareadings wil schrijven. ,,En ik krijg het gevoel dat je met heel veel mensen te maken hebt.'' Ook dat klopt. Verder leer ik onder andere dat ik af en toe twijfel of ik alles wel goed doe en dat ik wel eens bang kan zijn voor wat anderen van me denken. Maar dat heeft toch iedereen?

,,Het is misschien bij jou wat algemener, omdat je alleen uit nieuwsgierigheid komt'', zegt Graff. ,,Dan stel je je minder open. Mijn ervaring is dat de meeste mensen zich heel sterk in een reading herkennen. En ik zeg soms dingen die je nooit met je verstand zou kunnen bedenken. Bijvoorbeeld dat iemand in een vorig leven indiaan is geweest. Dan merk ik dat die persoon zichzelf daar weer helemaal in herkent, omdat er gevoelens vrijkomen. Ik zie ook vaak dat ik goed zit, omdat mensen knikken of ja zeggen terwijl ik bezig ben.''

De chakrareading motiveert mensen om over zichzelf na te denken, zodat ze zichzelf positief verder kunnen ontwikkelen, zegt Graff. ,,En dan zie ik vaak dat alles bij hen plotseling als een puzzel in elkaar valt. Het komt regelmatig voor dat een probleem uit de kindertijd een blokkade veroorzaakt in het hartchakra. Dat leidt er vaak toe dat mensen hetzelfde type problemen hebben in meerdere relaties. En dan zien ze dat door de reading ineens in.''

Ken u zelve, daar gaat het dus maar om. Want eigenlijk weten mensen zelf al een hoop van wat zij in hun aura ziet, zegt Graff. ,,Maar die innerlijke stem is vaak bedekt door twijfels, door de angst wat anderen ervan denken, door het verstand dat tegenwerkt. Ik haal vaak uit de readings wat mensen eigenlijk in hun achterhoofd al wisten. Dat is zó bijzonder, dat mensen al een bepaalde intuïtie hebben, en dat die dan door de reading bevestigd wordt!''