Korthals wenst onderzoek naar publicatieverbod

Minister Korthals (Justitie) wil onderzocht hebben of het mogelijk is publicatie van gegevens uit justitiële dossiers te verbieden voordat een strafzaak door de rechter wordt behandeld.

Dit heeft de minister gisteren gezegd in een spoeddebat in de Kamer over de Dover-zaak. In juni vonden 58 Chinezen de dood tijdens een overtocht van het Belgische Zeebrugge naar het Britse Dover. De Chinezen werd gesmokkeld in een Nederlandse vrachtwagen, met een Nederlandse chauffeur, en verbleven kort voor hun overtocht enkele dagen in Rotterdam.

De laatste maanden hebben enkele media, met name deze krant, uitvoerig geciteerd uit de voorlopige justitiële dossiers over de zaak. Het onderzoek van justitie is nog in volle gang en zal volgens betrokkenen nog zeker maanden vergen. Uit de voorlopige justitiële dossiers blijkt onder meer dat de politie de vermoedelijke dadergroep al langer op de korrel had. De hoofdverdachte van de organisatie van het transport van Nederland naar Dover, de 34-jarige O. (overigens nog altijd voortvluchtig) is tot vlak voor het fatale weekeinde geobserveerd door de Rotterdamse rivierpolitie. Dit gebeurde in verband met een ander onderzoek.

De minister werd naar aanleiding van publicaties hierover gisteren naar de Kamer geroepen. Hij weersprak de stelling van enkele advocaten dat de politie de Chinezen bewust heeft doorgelaten om de dadergroep beter in beeld te krijgen. Personeelstekorten hebben evenmin een rol gespeeld bij het niet schaduwen van de verdachten in het fatale weekeinde, aldus de minister.

Gevoed door verscheidene Kamerfracties uitte de minister ergernis over het uitlekken van gegevens uit het voorlopige dossier. Volgens hem kan daarmee de rechtsgang worden belast. Hij wil daarom bekijken of een verbod van ontijdige publicatie mogelijk is. Hij verwees naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar media kunnen worden beboet als ze uit vertrouwelijke strafdossiers citeren. Daarmee willen de Britten voorkomen dat de jury tevoren wordt beïnvloed. Korthals wil evenwel ook andere landen in zijn onderzoek betrekken.