Kok haalt band aan met nieuw bewind in Suriname

Premier Kok heeft gisteren in New York ,,in een heel goede sfeer'' overleg gevoerd met de Surinaamse vice-president Ajodhia. De ontmoeting had plaats in de marge van de driedaagse Millennium Top bij de Verenigde Naties. Het was de eerste ontmoeting op dit niveau sinds vier jaar.

De premier wilde na afloop niet spreken van een normalisering van de betrekkingen met Suriname, maar omschreef het overleg als ,,de aftrap van een proces''. ,,De verhoudingen zijn beter'', meende Kok. De relatie tussen Suriname en Nederland ,,kon moeilijk slechter'' dan de afgelopen jaren.

Voor hervatting van de financiële hulp is het volgens Kok ,,nog te vroeg''. Suriname heeft ongeveer zeshonderd miljoen tegoed in het kader van het zogenoemde Raamverdrag met Nederland. De verstrekking van die hulp moet gebeuren ,,op het goede moment, met de goede timing en in de goede volgorde'', zei de premier.

Nederland wil wachten op de plannen die de nieuwe regering-Venetiaan over enkele weken presenteert. Maar Nederland ,,is graag bereid op te treden als gesprekspartner'' voor die plannen en ook bereid ,,te kijken wat we kunnen bijdragen''. ,,Op een open en constructieve manier'', zei Kok.

Ajodhia had hem een schets gegeven van de economische en sociale situatie, het openbaar bestuur en de openbare orde in Suriname. De situatie is ,,heel ernstig'' en stemt Kok ,,heel somber''. ,,De vorige regering heeft veel narigheid achtergelaten en een zwak beleid gevoerd.'' Zo zijn opbrengsten uit bauxiet en olie al vergeven aan schuldeisers, waardoor de net aangetreden regering ,,weinig speelruimte heeft om nieuwe afspraken te maken''. Suriname moet ,,nog een berg op'', zei Kok.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) zal, zodra zij terug is van ziekteverlof, naar Suriname reizen voor overleg over de hervatting van de hulp en over mogelijke humanitaire hulp. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) ontmoet volgende week in New York zijn Surinaamse ambtgenoot Levens. Eind oktober gaat ook hij naar Suriname.

Vice-premier Borst zal in november in Paramaribo namens Nederland de viering van 25 jaar onafhankelijkheid bijwonen. In het kabinet moeten nog beleidsnotities van de ministers Van Aartsen en Herfkens over de relatie met Suriname worden besproken. Volgens Kok hebben Ajodhia en hij gisteren niet gesproken over Bouterse. Kok voerde gisteren ook bilateraal overleg met de Israelische premier Barak en de Palestijnse leider Arafat.