Koers van WOL ruim onder bod

De koers van het aandeel World Online is vanochtend nauwelijks in de richting van het bod van koper Tiscali gekomen. Gisteren werd bekend dat het Italiaanse internetbedrijf 20 euro (in eigen aandelen) biedt voor elk aandeel World Online.

Toch liet World Online vanochtend slechts een stijging zien van gemiddeld zo'n 10 procent tot 17,40 euro. Tot de uitvoering van het bod, in november, ligt er dus een premie van 2,60 euro voor het oprapen. Het risico dat het bod mislukt noemen insiders gering: de grootaandeelhouders van World Online zijn akkoord met de verkoop en ook wanneer het aandeel Tiscali (vanochtend ruim 47 euro) daalt tot 40,90 euro is het bod van 20 euro verzekerd.

Analisten reageren in eerste instantie verbaasd. ,,Zelden is een investering in World Online zo safe geweest'', zegt een van hen. Hebben aandeelhouders zo genoeg van internetaandelen dat zij hun aandelen World Online nu liever verzilveren dan ze ruilen voor stukken van Tiscali? Of vinden professionele partijen het risico toch te groot dat er alsnog een kink in de kabel komt?

Aan de omvang van de handel lag het vanochtend niet, want er gingen zo'n 20 miljoen aandelen (dubbeltelling) om. Toch blijft de geboden korting 20 procent.

Volgens een ervaren beurshandelaar ontbreekt voor de professionele belegger de mogelijkheid om aandelen Tiscali te lenen: door dit lenen beperken handelaren het risico op het moment dat zij groot in World Online stappen. Op de beursvloer deden vanochtend ook andere theorieën de ronde. Zo zouden veel institutionele partijen die het aandeel op het dieptepunt van 10 euro hebben gekocht nu hun winst nemen.

World Online speelt duidelijk de tweede viool in de nieuwe combinatie. Afhankelijk van de precieze ruilverhouding krijgen de Tiscali-aandeelhouders zo'n 55 procent van de nieuwe onderneming. Vijf van de negen bestuurders zijn van de Tiscali-bloedgroep. En dat terwijl World Online meer abonnees heeft en meer geld in kas.

Tiscali-oprichter R. Soru, die zo'n 35 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf krijgt, houdt de touwtjes in handen. Topman Kinsella van World Online krijgt de dagelijkse leiding. Het bedrijf blijft Tiscali heten, de naam World Online verdwijnt op termijn. Aandeelhouders in Tiscali lieten met een koersstijging van 4 procent merken redelijk tevreden te zijn met de overeenkomst.

DOSSIER WORLD ONLINE: www.nrc.nl