Khartoum gaat Talibaan achterna

Vrouwen in de Soedanese deelstaat Khartoum mogen niet meer werken op plaatsen waar ze in contact komen met mannen. Het verbod geldt met name werk in benzinestations, hotels – behalve als de gast een vrouw is – en restaurants. De politie van Khartoum ziet erop toe dat werkgevers een desbetreffend decreet van de gouverneur van de staat, Majzoub Khalifa, nauwgezet naleven.

De gouverneur gaf zijn decreet zondagavond laat uit. Hij zei dat zijn maatregel in overeenstemming was met het islamitische recht, de shari'a, dat in Soedan van kracht is. ,,Dit is om vrouwen te eren, hun verheven status hoog te houden en hen op de juiste plek te plaatsen waar de waarden worden gerespecteerd en de tradities van onze natie worden nageleefd.''

De maatregel, waarmee de deelstaat Khartoum zich plaatste in de beperkte categorie van de Afghaanse Talibaan en Saoedi-Arabië, kwam als een verrassing en ontlokte woedend protest. Nejla Abdul-Rahman (24), die ongetrouwd is en haar familie ondersteunt met haar maandloon van 25 dollar, raakte haar baan kwijt in een benzinestation. ,,Mijn baas kwam binnen en zei dat ik geen baan meer had'', zei ze. Abdul-Rahman, een afgestudeerde juriste, zei dat ze gedwongen was in het benzinestation te werken omdat er geen werk is in haar eigen branche. ,,Wat willen ze nog meer?''

Soedanese mensenrechtenorganisaties en vrouwengroepen veroordeelden de maatregel als schending van de grondwet, die alle vormen van vrouwendiscriminatie verbiedt, en van de rechten van de vrouw. Ook de regeringsgezinde Soedanese Vrouwenunie gaf een boze verklaring uit. ,,Er is niets dat onze gewoonten of normen schendt in de banen van deze vrouwen.''

De mensenrechtenactivist Ghazli Suleiman kondigde aan bij het constitutionele hof bezwaar te zullen maken tegen de maatregel. Suleiman, een advocaat, verwachtte dat de zaak president Omar al-Beshir in verlegenheid zal brengen. Beshir, die op het ogenblik in New York is voor de Millenniumtop, heeft veel succes met zijn pogingen Soedan uit zijn internationaal isolement te halen sinds hij de lange machtsstrijd met de fundamentalistische ideoloog Hassan al-Turabi voorlopig in zijn voordeel beslechtte. Aan de andere kant is Beshir in zijn binnenlands beleid niet minder fundamentalistisch dan Turabi. Zijn regering weigerde twee weken geleden nog de Conventie ter Uitbanning van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen te ondertekenen. Volgens haar zijn bepaalde artikelen van de conventie in strijd met de islamitische en sociale waarden en normen van de Soedanese maatschappij. Diverse islamitische landen, waaronder Egypte en Koeweit hebben de conventie wel ondertekend.