Italiaanse boekhandel werft donateurs

Libreria Bonardi, de enige Italiaanse boekhandel van Nederland, verkeert in financiële problemen. Bonardi heeft een stichting opgericht zodat donateurs de winkel financieel kunnen ondersteunen. Het ingezamelde geld zal worden gebruikt voor het maken van een website en het beginnen van een uitgeverij van boeken over Italiaanse thema's.

Volgens Marina Warners van Bonardi is de voor de middenstand ongebruikelijke donateursactie de enige manier om de winkel te redden. ``We bestaan nu ruim twintig jaar'', zegt ze. ``In financieel opzicht is het nooit echt goed gegaan, we drijven al jaren op vrijwilligers. Het personeel krijgt geen salaris. Als we mensen hier willen houden, moeten we ze kunnen betalen. Als ik nu stop, zou het afgelopen zijn.'' Vorige week heeft de boekwinkel al zijn bekenden een bedelbrief gestuurd. ``Daar hebben we lang over nagedacht'', vertelt Warners. ``Het is natuurlijk niet eenvoudig om een dergelijke brief te schrijven. We hebben inmiddels al veel reacties binnen gekregen.'' Over de opbrengst van de vriendenactie kan Warners nog niets zeggen.

Warners denkt dat over een half jaar de eerste uitgaven van de boekhandel/uitgeverij kunnen verschijnen, waarbij wordt gedacht aan een scheurkalender met Italiaanse recepten en een boek over het Italiaanse sonnet door de eeuwen heen. Volgende maand hoopt de winkel een website op het net te kunnen zetten.