Internationaal

LONDEN

Met een vergadering van de ministers van Financiën morgen en zaterdag in Versailles over de euro, en een OPEC-vergadering over de olieproductie zondag in Wenen, zaten beurshandelaren vanmorgen op hun handen. In Londen was er dan ook weinig actie, en de grote beursfondsen bewogen niet veel. Anglo American rapporteerde een winststijging van 77 procent in het eerste halfjaar, maar steeg slechts met 1 procent. De FTSE-index was 0,8 procent lager op 6635 punten.

FRANKFURT

De winstwaarschuwing van Dupont in de VS gisteravond weerklonk bij de chemiefondsen in Frankfurt, die naar beneden moesten. Bayer daalde met 2 procent en BASF met 1 procent. De DAX-index was 0,6 procent lager op 7332 punten.

PARIJS

Consolideren was het trefwoord op de Franse beurs. Enkel de bank Credit Lyonnais, die deze week nogal had geleden onder berichten dat het voorlopig onverkoopbaar is, was 2,8 procent hoger dankzij een halfjaarwinst die volgens plan binnenkwam. De CAC-index was 0,7 procent lager op 6790 punten.

TOKIO

Na acht handelsdagen met verlies is de effectenbeurs van Tokio vanmorgen hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde steeg 201,09 punten (1,2 procent) tot 16.501,55. Vooral de technologiefondsen zorgden voor de stijging door herstel van branchegenoten op de schermenbeurs Nasdaq in de Verenigde Staten. Onder de winnaars bevonden zich Pioneer, NTT en Sony. Ook Mitsubishi Motors maakte een opvallende koerssprong van ruim 5 procent nadat topman Katsuhiko Kawasoe zijn aftreden bekendmaakte. Grootste verliezer was bandenproducent Bridgestone. Het aandeel zakte met 12 procent tot 1110 yen en belandde daarmee op het laagste punt in acht jaar.

De overige beurzen in het Verre Oosten boekten vanmorgen in het algemeen verlies. In Zuid-Korea daalde de beursindex 0,4 procent. In Hongkong zakte de Hang-Sengindex 0,9 procent. De aandelenkoersen in Australië eindigden daarentegen gemiddeld 0,4 procent hoger.

NEW YORK

Het Dow Jones-gemiddelde sloot gisteravond 0,46 procent lager op 11.259,13 punten, terwijl het koerspeil op Nasdaq 2,1 procent omhoogging naar 4097,63 punten. Dupont kwam met een winstwaarschuwing en verloor 11 procent van de koers. Ook bij J.P. Morgan ging het niet goed. De koers van het financiële bedrijf zakte 3 procent, nadat woensdag de koers flink was gestegen op onbevestigde geruchten dat Deutsche Bank een bod op Morgan zou overwegen.