Hart voorzien van `permanente' pomp

Chirurgen in Oxford hebben voor het eerst in het hart van een patiënt een pomp geplaatst die de pompfunctie van het hart voorgoed overneemt. Tot nu zijn slechts tijdelijke pompen geplaatst. De artsen brengen morgen verslag uit in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Zes weken na de operatie, die afgelopen juni werd gedaan, was de patiënt, wiens hart nauwelijks meer functioneerde, zo ver opgeknapt dat hij weer naar huis kon.

De 61-jarige patiënt leed al enige jaren aan een ernstig tekortschietende pompfunctie van het hart. Zulke patiënten komen niet meer in aanmerking voor een harttransplantatie, omdat hun toestand daarvoor te slecht is geworden.

De meeste bestaande hartpompen zijn ontworpen om het hart tijdelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld na een openhartoperatie. De eerste modellen waren vrij groot, evenals de kans op complicaties. De Amerikaan Robert Jarvik slaagde er twee jaar geleden in om een pomp te ontwerpen die zo klein, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is, dat die geschikt zou zijn om de hartpomp permanent te vervangen. Het apparaatje heeft de grootte van een duim, weegt 90 gram en bevat een Archimedesschroef die bij 8000 tot 12000 omwentelingen per minuut drie tot acht liter bloed kan wegpompen, afhankelijk van de weerstand van de bloedvaten. De pomp wordt geplaatst in de linker kamer van het hart, die het bloed via de aorta het lichaam in pompt. Voor de voeding en regeling is de pomp verbonden met een titanium kastje dat in de schedel is ingebouwd en waaraan batterijen en een regeleenheid te koppelen zijn.

De Nijmeegse thoraxchirurg prof. dr. René Brouwer ziet mogelijkheden om patiënten met hartfalen met een dergelijke pomp te helpen. Of dit ontwerp daar geschikt voor is, moet nog blijken. Hij is wel bang dat de pomp erg duur wordt en niet voor iedereen geschikt is.