Gloednieuw speelplezier

Vorige week zondag werd in de Olympia Hall in Londen weer de grootste videogamesbeurs van Europa, de ECTS (European Computer Trade Show), gehouden. De verwachtingen waren hooggespannen, want zowel Nintendo, Sony als Microsoft komen binnenkort met nieuwe spelcomputers. Een aantal veelbelovende titels werd in Londen al getoond.

Allereerst Konami's Metal Gear Solid 2: Sons of liberty voor PlayStation 2, een spel dat in 2001 in de winkels ligt. Het is de indrukwekkende opvolger van de PlayStation-klassieker Metal Gear Solid. Deze game belooft het stealth-genre (thrillerachtige spellen waarbij omzichtigheid geboden is) naar nieuwe hoogten te stuwen.

Achter gesloten deuren liet Sony Computer Entertainment Europe een bijna complete versie van Wipeout Fusion (PlayStation 2, PS2) zien, de jongste telg in de serie racespellen verantwoordelijk voor PlayStations hippe imago. Zelfs als prototype is het spel al razendsnel en schitterend om te zien. Wipeout Fusion maakt als eerste gebruik van een `cash management systeem'. Door te racen kun je credits verdienen waarmee je nieuwe voertuigen en onderdelen kunt kopen. Het spel kan zestien voertuigen tegelijk met 60 beeldjes per seconde over het scherm laten scheuren – een bewijs voor de kracht van Sony's nieuwe spelcomputer/DVD-combinatie.

Na Wipeout werd Gran Turismo 2000 (PS2) gepresenteerd. De opvolger van het beste racespel aller tijden heeft nog realistischer rijgedrag, cinematische camerastandpunten en tal van nieuwe effecten. Daarmee is de ideale `driving simulator' opnieuw een stapje dichterbij gekomen.

Andere Playstation 2-hoogtepunten waren Time Splitters, een schietspel ontwikkeld door de mensen die ook Goldeneye voor de Nintendo 64 hebben gemaakt, en het knokspel Dead or Alive 2: Hardcore.

Een dag voor de show toonde Nintendo de Europese pers zijn nieuwste spelcomputer: de Nintendo Gamecube. De getoonde videobeelden beloofden veel schitterends, maar de consument moet nog een pijnlijk lange tijd wachten voordat de games speelklaar zijn. Waarschijnlijk verschijnen ze pas in 2002 in Nederland.

Nintendo's hoofdattractie, de nieuwe 32-bits Game Boy Advance, was al wel klaar voor gebruik. Het speelgoedje is nu horizontaal georiënteerd, ligt lekker in de hand en heeft een anderhalf keer zo groot scherm als zijn voorganger. Er waren vier spellen beschikbaar, waarvan de leukste ongetwijfeld het cartooneske racespel Mario Kart Advance is. Vier spelers kunnen het tegen elkaar opnemen middels een zogeheten `link cable'. Mario Kart Advance werd door de ECTS-jury verkozen tot beste spel van de show. Een bewijs dat het bij games niet alleen om de graphics gaat, maar vooral om het speelplezier.

Natuurlijk liet Nintendo zijn andere spelcomputers niet in de steek, en N64-bezitters kunnen uitkijken naar de toppers Banjo-Tooie, Dino Planet, Conkers Bad Fur Day, Mickey Racing USA, Mario Tennis en natuurlijk Zelda: Majora's Mask. Voor de Game Boy Color werden Pokémon Gold en Silver getoond, titels waar met name de jongste gamers reikhalzend naar zullen uitkijken.

De beste games op de show waren echter die van Sega's zwaar onderschatte Dreamcast. Metropolis Street Racer, waarvoor drie herkenbare grote steden gedeeltelijk zijn nagebouwd om gezamenlijk 250 circuits te leveren, ziet er fantastisch uit. Ook het skate-spel Jet Grind Radio, het komische boksspel Ready 2 Rumble 2 (met een gastoptreden van Michael Jackson), het epische avontuur Shen Mue en de tennissimulatie Virtua Tennis, maken duidelijk dat Dreamcast sterker is dan ooit. Tevens maakte Sega bekend dat de speelhal-hit Daytona USA wordt aangepast voor de Dreamcast en ook online speelmogelijkheden zal krijgen.