EU-commissaris ziet oplossing transfergeschil

Europees commissaris Viviane Reding (Sport) rekent erop dat de Europese Commissie en de voetbalorganisaties FIFA en UEFA het eens worden over de transferregels. Dat zei zij gisteren in het Europees parlement.

Bronnen binnen de FIFA meldden dat een brief met voorstellen van de gemeenschappelijke werkgroep FIFA/UEFA woensdag naar commissaris Mario Monti (Concurrentiebeleid) is gefaxt. De organisaties willen dat clubs voor spelers tot 24 jaar bij een transfer een vergoeding ontvangen voor ondermeer opleidingskosten. Dat is slechts een fractie van de huidige afkoopsommen. Oudere spelers kunnen met een opzegtermijn van drie maanden vrij vertrekken. Voetballers onder de achttien jaar mogen niet meer naar het buitenland worden getransfereerd. Transfer mogen in het vervolg alleen nog in de maand juni plaatsvinden. Hierdoor worden spelers gedwongen in ieder geval het seizoen af te maken bij hun club. Verder wil de FIFA een plafond aan spelerssalarissen instellen. De wereldvoetbalbond en de Europese voetbalunie zijn het over verschillende onderwerpen overigens niet met elkaar eens.

Reding benadrukte dat de Europese Commissie niet van plan is het transfersysteem af te schaffen, of een situatie te scheppen waarin spelers desgewenst een eind aan hun contract kunnen maken. De Commissie wil echter dat de wereldvoetbalbond een transfersysteem toepast dat zowel de principes van het Europees recht, als van de sport eerbiedigt.

,,Het huidige FIFA-systeem beantwoordt helemaal niet aan deze eisen. Het belemmert de concurrentie tussen clubs en het vrije verkeer van spelers. Bovendien doet het niets tegen de excessen van commercialisering, het maakt de kloof tussen rijke en arme clubs nog groter en het heeft niet belet dat spelers, en met name jonge voetballers, speculatieobjecten worden'', aldus Reding, die gisteren ook een gesprek had met Markus Studer, secretaris-generaal van de UEFA.

De Europese voetbalunie streeft naar een regeling die de hele financiering van het voetbal omvat. In afwachting daarvan wil de UEFA eerst een overgangstermijn inlassen. De Europese ministerraad behandelt momenteel een protocol dat de sport boven de EU-wet moet stellen. Als dat voor 1 januari wordt aangenomen, kunnen de voetbalorganisaties weer hun eigen regels instellen.

Na de ontmoeting met Struder verklaarde commissaris Reding dat ze niet alleen voorstellen verwacht van de UEFA en FIFA, maar ook van afzonderlijke nationale voetbalbonden en voetbalclubs. Volgens Struder zal de Europese voetbalunie UEFA daarbij als coördinerend orgaan voor alle plannen optreden. Daartoe wordt een werkgroep opgericht die binnenkort in de Zwitserse stad Nyon bijeenkomt.