`Eigen marine bracht Koersk tot zinken'

Een moderne torpedo van de Russische marine heeft de kernonderzeeër Koersk op 12 augustus met bemanning en al tot zinken gebracht. Dat staat volgens de Berliner Zeitung in een geheim rapport van de Russische veiligheidsdienst FSB. Moskou heeft de conclusie ontkend.

Tijdens de rampzalig verlopen vlootoefening in de Barentsz-Zee heeft de Russische zeemacht een nieuwe torpedo van het type Graniet willen testen, zo bericht het Duitse dagblad vanmorgen (naar eigen zeggen op basis van een kopie van het FSB-rapport dat op 31 augustus aan president Poetin zou zijn voorgelegd). De Graniet, uitgerust met doelzoekende apparatuur, zou speciaal zijn ontwikkeld om vijandige onderzeeërs uit te schakelen.

Bij wijze van test is deze raket afgevuurd door de kruiser Peter de Grote, het vlaggenschip van Ruslands Noordelijke Vloot. Twintig kilometer verderop trof zij doel: in de boeg van de Koersk. Volgens het rapport, opgesteld door een onderzoekscommissie onder FSB-chef Nikolaj Patroesjev, komt de plaats van de twee waargenomen ontploffingen exact overeen met de coördinaten van de Koersk op dat moment.

Deze versie van de ramp, waarbij 118 zeelieden omkwamen, is al eerder door het gezaghebbende defensieblad Jane's geopperd. Zij staat haaks op de verklaringen van Moskou, dat in het openbaar nog altijd uitgaat van de `botsing-hypothese' als de meest waarschijnlijke oorzaak. De meest gehoorde variant is een aanvaring met een Amerikaanse onderzeeër, al is ook de mogelijkheid besproken dat de Koersk op mijnen uit de Tweede Wereldoorlog is gelopen, of door een passerend vrachtschip is geschampt.

Uit het aangehaalde FSB-rapport blijkt dat de explosies onmiddellijk op de kruiser Peter de Grote zijn geregistreerd. Het zou een van de talloze feiten zijn waarover de autoriteiten hebben gezwegen of gelogen.

Volgens de Berliner Zeitung zal president Poetin zich na terugkeer van de VN-top in New York over het FSB-rapport buigen. Waarom de Graniet-raket faalde wordt niet gemeld. Experts vermoeden dat een fout in het zogeheten Vriend-Vijand-herkenningssysteem de Koersk fataal is geworden.