Delhaize breidt uit in VS

De Belgische supermarktketen Delhaize Groep, de grootste in België, gaat alle resterende aandelen overnemen van Delhaize America.

De transactie moet het bedrijf volgens topman Pierre-Olivier Beckers meer financiële slagkracht geven in een sterk concurrerende markt. Met de transactie in de VS, waar het Nederlandse Ahold een belangrijke concurrent is, is een bedrag van zo'n 2 miljard dollar gemoeid.

Delhaize Groep bezit al 55 procent van de aandelen in Delhaize America.

De transactie, die uiterlijk februari 2001 moet zijn afgerond en waarmee de aandeelhouders nog moeten instemmen, komt tot stand via een aandelenruil. De familie-aandeelhouders in Delhaize Groep zien hun aandeel door de uitgifte van 35 miljoen nieuwe aandelen verwateren van 35 tot 21 procent.

Analisten zien in de transactie een poging van Delhaize Groep sterker te staan in de consolidatiegolf in zowel Europa als de Verenigde Staten. Na voltooiing van de transactie zal het aan de Brusselse beurs genoteerde Delhaize als eerste Belgische onderneming ook aan de New-Yorkse beurs worden genoteerd. Dat zal volgens analisten de financiële armslag verder kunnen vergroten. Delhaize voltooide onlangs al de overname in de VS van Hannaford, waarmee 135 miljard frank (ruim 7 miljard gulden) was gemoeid.

Delhaize maakte gisteren overigens bekend zich terug te trekken uit het Franse PG, een joint-venture met het Franse Carrefour. De relatie met Carrefour was problematisch geworden sinds dit bedrijf onlangs Delhaize's Belgische concurrent GB overnam.

Het Belgische supermarktconcern maakte gisteren een omzetstijging bekend voor de eerste helft van dit jaar met 15,7 procent tot 7,5 miljard euro bij een winststijging met 18,7 procent tot 86,2 miljoen euro. De omzet in de VS was met 5,34 miljard euro verreweg het belangrijkst.

Het aandeel Delhaize sloot 6,02 procent lager op 57,70 euro, na aanvankelijk ruim acht procent te zijn teruggevallen.