CDU in Hessen verder in de problemen

De druk op minister-president Roland Koch (CDU) van de Duitse deelstaat Hessen om af te treden wegens de zwart-geldaffaire wordt steeds groter. Nadat gisteren CDU-minister Franz Josef Jung, de belangrijkste vertrouweling van Koch in de conservatief-liberale coalitie, het veld had geruimd, eiste de oppositie van SPD en Groenen het vertrek van Koch en nieuwe verkiezingen.

Jung, tevens chef van de staatskanselarij in Wiesbaden, kwam eerder deze week in opspraak nadat bekend werd dat tijdens zijn functie van CDU-secretaris in Hessen 800.000 mark van geheime rekeningen in Zwitserland was overgemaakt naar de CDU in Wiesbaden. Jung ontkent hiervan weet te hebben gehad. ,,Het is duidelijk dat de media een lastercampagne tegen mij voeren'', zei Jung. Hij wilde de coalitie met de FDP, die onder grote druk staat de samenwerking met de CDU op te zeggen, niet in gevaar brengen en besloot derhalve af te treden.

Het vertrek van Jung is een nieuwe klap in het gezicht van Koch en het vernieuwde CDU-partijbestuur in Berlijn, die door de zwart- geldaffaire achtervolgd blijft worden. Een aftreden van Koch, wel de `jonge Kohl' genoemd, kan de partij beroven van mogelijk de enige concurrent van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD). Het staat nog niet vast welke kanselierskandidaat de CDU zal aanwijzen die het in 2002 tegen Schröder op moet nemen. Naast partijvoorzitter Angela Merkel geldt Koch als veelbelovende mannelijke kandidaat.

Koch, die twee jaar in functie is, zei gisteren het besluit van Jung te betreuren. Hij wil zijn werk voortzetten zolang hij de steun heeft van de CDU en de liberale FDP. Koch ligt al langer onder vuur sinds het financiële schandaal bij de CDU in november vorig jaar uitbrak. Kort nadat oud-bondskanselier Kohl had toegegeven als CDU-voorzitter ruim twee miljoen mark aan illegale giften te hebben ontvangen, kwam aan het licht dat ook de CDU in Hessen er zwarte rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein op nahield. Manfred Kanther, jarenlang voorzitter van de CDU in Hessen, nam alle schuld op zich en stapte in januari op als Bondsdagafgevaardigde. Koch zei niets van zwart geld te hebben geweten en bleef in functie. Kort daarna moest hij toegeven te hebben gejokt. Al op 21 december was hem verteld dat een bepaalde lening voor zijn verkiezingscampagne in 1998 afkomstig was van zwarte rekeningen.