Bridge-grootmachten in mannenfinale

Volgens verwachting spelen Italië en Polen de mannenfinale van de open afdeling op de Bridge Olympiade in Maastricht. In de halve finale bleken beide bridge-grootmachten veel te sterk voor hun tegenstanders. Zij plaatsten zich ten koste van respectievelijk Engeland en de Verenigde Staten. Engeland kwam tegen Italië nog wel op voorsprong, maar dat duurde maar zestien spellen. Daarna werd de onervaren formatie door de Italiaanse professionals vakkundig aan de kant geschoven: 241-156.

De Verenigde Staten waren kansloos tegen Polen. De eindstand (205-101) was al een ronde voor het einde bereikt. Op dat moment besloten de Amerikanen tot opgave. Zoiets is in de roemrijke historie van het Amerikaanse bridge nog niet eerder voorgekomen. De Polen spelen de finale met drie gelijkwaardige paren. Wat dat betreft zijn zij in het voordeel ten opzichte van hun Italiaanse tegenstanders, want die hebben er maar twee. Het derde paar (De Falco-Ferraro) krijgt zoveel mogelijk rust. Inmiddels zijn 32 van de in totaal 128 spellen gespeeld in de finale en heeft Italië een kleine voorsprong genomen. Die was voornamelijk verkregen dankzij een uitermate gelukkig beslissing door Norberto Bocchi en Giorgio Dubion. Zij boden en maakten een klein slem, waar hun Poolse tegenstanders in groot slem zaten. Dat ging down vanwege een onwaarschijnlijk slechte distributie van de kaarten. Eric Kokish, commentator van het Rama (demonstratiescherm): ,,De paus mag dan uit Polen komen, maar blijkbaar is God een Italiaan.''

In het vrouwentoernooi speelt de Verenigde Staten tegen Canada. Dat land plaatste zich nogal verrassend voor de finale ten koste van Duitsland.

    • Jan van Cleeff