Bouwer VWS verhoogt winstprognose

Volker Wessels Stevin verhoogt zijn winstprognose. Het Rotterdamse bouwconcern verwacht dit jaar een winstgroei van ten minste 15 procent, waar het eerder uitging van 10 procent winstgroei.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van cijfers over de eerste helft van 2000. Volker Wessels Stevin (VWS) rapporteerde een nettowinst van 75,2 miljoen gulden, 12 procent meer dan een jaar eerder.

Ook het resultaat uit gewone bedrijfsoefening voor belastingen steeg, met 20 procent tot 110 miljoen gulden. VWS voorziet voor het hele jaar eveneens een stijging van 20 procent. Door een hogere belastingdruk komt dit voor de nettowinst neer op een groei met 15 procent.

Volker Wessel Stevin had de marktomstandigheden in Nederland mee, wat blijkt uit de orderportefeuille. Die nam ten opzichte van medio vorig jaar met 1,76 miljard gulden toe tot 6,17 miljard gulden.

De Nederlandse opdrachten komen voornamelijk uit ontwikkeling van gebieden, herinrichting van binnensteden en samenwerkingsprojecten met overheden. Ook worden meer opdrachten in bouwteams uitgevoerd in plaats van het meer traditionele aanbestedingsmodel.

De Rotterdamse bouwer denkt te profiteren van grote op handen zijnde infrastructurele projecten. Beheer en onderhoud vormen daarbij een steeds belangrijker aspect. Het bedrijf bouwt mee aan de Betuwelijn en de Hogesnelheidslijn-Zuid en verwacht nog meer projecten te kunnen realiseren.

De activiteiten in Duitsland blijven problematisch. Ondanks forse saneringen bieden in Duitsland nog te veel bouwers hun diensten aan, vindt Volker, terwijl de investeringsbereidheid beperkt is. Toch verwacht het bedrijf dit jaar betere Duitse resultaten, door zich te concentreren op eengezinswoningen.