Blade

Blade is geen film voor vegetariërs. Doe The Seven Samoerai, Once upon a Time in the West en Strawdogs in een blender en doe er veel, ik zeg: veel, bloed bij. Zet de keukenmachine aan en kijk na een half uur wat je ziet: Blade, een tapenade van geweld. Een film die van Mad Max een Harry Pottertje maakt.

Het verhaal is dun als carpaccio: jongen neemt wraak op dood van vader. Er zit een spranktje seks en liefde in de film. Maar de vrouwelijke held moet vooral veel steunen en gillen en zich onhandig voortbewegen. Zij dient ervoor de twee mannelijke helden in netelige situaties te brengen, waaruit ze weer, naar adem snakkend, moet worden gered.

Tijd om zich te ergeren aan de flinterdunne plot krijgt de kijker niet. Het ene beeld is nog mooier dan het andere en steeds weet een nieuwe wending de vorige in gruwelijkheid te overtreffen. Bijvoorbeeld wanneer de heldin overstuur de ene held, On genaamd, achterna gaat. On heeft net van de zwaardenmaker waar hij werkt, gehoord dat zijn vader door boeven is gedood, gevild en aan zijn voeten in een boom gehangen. De heldin te paard doemt op uit de avondmist, angstig de naam van On uitroepend, vlakbij het kampement van de slechteriken. De laatsten hebben zich verschanst in een mikado-achtig decor van bamboe spijlen. Het paard van de heldin trapt in een klem en de heldin komt huilend ten val. ,,We hebben een vogeltje gevangen'', zegt een bozerik. On hoort het angstgekerm, komt aangalopperen en raakt verstrikt in een werpnet. ,,Nu hebben we ook een varkentje gevangen'', zegt een andere booswicht.

De heldin wordt gered. On blijft in leven, maar raakt tijdens het gevecht een arm kwijt. De eenarmige On leert met het gebroken zwaard van zijn vermoorde vader vechten. Dit dankzij een in tweeën gescheurd boek over kung fu.

Maar dan hebben we al gezien hoe een hond in een val werd gelokt en hoe een monnik dood werd getrapt. Bijna terloops ziet de kijker een meute die door het dolle heen is geraakt en elkaar voor de voeten loopt om een weerloos slachtoffer te vertrappen. En even later staat het hoofd van de monnik op een spies.

Regisseur Tsui Hark kan je om een boodschap sturen: je hoeft alleen maar naar de slager jongen, en neem flink wat vlees mee, er komen een boel mensen kijken. Ja, en doe er maar een schepje bovenop. Kortom: prachtige film.

Blade (Hark Tsui, 1995, China), Net5, 23.25-1.15u.