Ambities

Landisbaas P. Kuiken kan tevreden zijn. De grenzeloze ambities die hij koestert met zijn Utrechtse bedrijf haalden deze week keurig de krant. En de telecomwereld kan zijn borst natmaken, want Kuiken en de zijnen eisen de komende jaren 30 procent op van de Europese markt voor UMTS-netwerken voor onder meer mobiel internetten. Dat is komend decennium 's werelds belangrijkste groeimarkt.

In de ambities van Kuiken passen meer dan tien Landissen. De omzet van zijn bedrijf lag in de eerste zes maanden van dit jaar net beneden een kwart miljard euro. Aan de bouw van mobiele netwerken wordt de komende tien jaar volgens een schatting van een Londense zakenbank 175 miljard euro verspijkerd.

Kuiken eist overigens niet 30 procent van de hele UMTS-markt voor zich op; hij doelt alleen op het installatiewerk. Zo blijven er voor toeleveranciers als Ericsson en Nokia een paar kruimels over. Hoe dan ook, Kuiken mikt op een groei van 3.500 naar 10.000 man personeel.

Landis hoeft de plannen niet op eigen houtje te realiseren. De Utrechters willen concurrenten kopen, te beginnen in de landjes Frankrijk, Duitsland en Italië.

Dat kan niet voor alle aandeelhouders een geruststellende gedachte zijn. Landis verslikte zich afgelopen zomer al bijna in Detron, een overname binnen de landsgrenzen. Toen beleggers Landis lieten vallen, ontstonden twijfels bij de top van Detron. Mede dankzij een dividendcadeautje werd de zaak alsnog beklonken.

Landis zal dat kunstje nog vaak moeten herhalen. Het toekomstvisioen van Kuiken werd begroet met een koersdaling van dik zeven procent.