Acties tegen brandstofprijzen steeds massaler

Frankrijk zit vrijwel dicht voor het autoverkeer door wegblokkades die nu al vijf dagen duren. Vandaag rond het middaguur waren de Franse autoriteiten en de organisaties van vrachtwagenchauffeurs nog met elkaar in gesprek over een verlaging van de accijnzen.

In Stanford (Noordwest-Engeland) werd Shell gisteravond door actievoerende boeren en truckers gedwongen een raffinaderij te sluiten. Ook in Duitsland dreigen transporteurs en boeren met acties tegen de stijgende prijs voor dieselolie. Nederlandse organisaties van transporteurs, vissers en boeren zoeken voorlopig nog hun kracht in overleg met de regering.

Volgens het Franse radiostation Europe 1 is nu bij 85 procent van de Franse tankstations geen brandstof meer te krijgen en alle regionale vliegvelden zitten zonder kerosine. Alleen in Parijs is de brandstofvoorziening aan de benzinestations nog redelijk.

De ANWB adviseert automobilisten Frankrijk te mijden of alleen bestemmingen te kiezen die vanaf de grenzen met één volle tank plus de maximaal toegestane reserve van tien liter bereikt kunnen worden. Maar een pretje is het rijden in Frankrijk niet door de enorme files. Advies: neem voedsel, drinken en dekens mee.

De eisen van de Franse transporteurs die vanochtend weer overleg voerden met de regering over verlaging van de accijnzen, worden ondersteund door steeds meer beroepsgroepen: taxichauffeurs, binnenschippers, rijschoolhouders en ambulancechauffeurs. Vanochtend werd bij Montauban brand gesticht op een spoorlijn en gisteren blokkeerden taxichauffeurs in Parijs een deel van de binnenstad.

De Europese Commissie heeft de Franse autoriteiten gisteren gevraagd om binnen 24 uur te laten weten hoe zij het vrije verkeer van goederen tijdens de blokkade-acties denken te waarborgen. Bij het uitblijven van een bevredigend antwoord kan de Commissie een juridische procedure tegen Parijs beginnen. Volgens een woordvoerder staat het buitenlandse transportbedrijven vrij om zelf juridische stappen tegen de Franse autoriteiten te nemen wegens inbreuk op EU-regelgeving over vrij goederenverkeer.

ACTIES pagina 13