Winst TotalFinaElf stijgt met 165 procent

Hoge olieprijzen, een dure dollar en een aanzienlijke productiviteitsverbetering hebben de nettowinst van de Franse oliemaatschappij TotalFina Elf in de eerste helft van dit jaar met 165 procent doen stijgen tot 3,4 miljard euro (7,48 miljard gulden).

Dat heeft TotalFinaElf gisteren bekendgemaakt. Het Franse concern, dat in 1990 nog maar 3 miljard euro op de beurs waard was, is sinds zijn overname vorig jaar van het Belgische Petrofina en de daarop afgedwongen fusie met zijn grootste Franse concurrent, Elf Aquitaine, als een komeet gestegen en heeft nu een beurswaarde van zo'n 125 miljard euro.

Volgens topman Thierry Desmarest hebben fusie en groei een half miljard euro toegevoegd aan de winst uit gewone bedrijfsvoering. De gestegen olieprijzen — in anderhalf jaar zijn de olieprijzen op de termijnmarkten verdrievoudigd — maar liefst 2,8 miljard euro. Bovendien was er nog de stijging van de dollar tegenover de euro: olie wordt in dollars afgerekend en TotalFinaElf is een belangrijke producent van olie (en aardgas). De explosief gestegen winst wil TotalFinaElf volgens Desmarest gebruiken voor de koop van eigen aandelen en voor nieuwe acquisities of nog meer inkoop van eigen aandelen, zo verklaarde hij vandaag tegen de Wall Street Journal. Het eerste gebeurt de komende weken al om de schuldenpositie te verbeteren (schuld in procenten van het eigen vermogen) en het tweede volgend jaar, zo verklaarde hij.